Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 16:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερά έσοδα 100 εκατ. ευρώ την ημέρα για την Gazprom από την Ε.Ε. – Γιατί δεν «χτυπήθηκε» περισσότερο

Σταθερά έσοδα 100 εκατ. ευρώ την ημέρα για την Gazprom από την Ε.Ε. – Γιατί δεν «χτυπήθηκε» περισσότερο

Σταθερά παραμένουν τα έσοδα της Ρωσία από τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αντισταθμίζουν την μείωση της ροής προς τους Ευρωπαίους πελάτες.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξακολουθεί να δέχεται περίπου 100 εκατ. ευρώ ημερησίως από τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία από το Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Το ποσό αυτό φτάνει τα περυσινά επίπεδα, παρότι οι ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 75% από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα, με το ICIS τα έσοδα της Ρωσίας από το φυσικό αέριο ανέρχονται περίπου στα 35 εκατ. ευρώ από την αρχή του πολέμου.

Η Ρωσία ευνοείται από τις κλιμακούμενες τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 118% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι ευρωπαϊκές τιμές έχουν ανέβει 16% από την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εργασίες σε ένα κομμάτι του αγωγού Nord Stream θα περιορίσουν τις ροές. Ο αγωγός είναι βασική δίοδος εφοδιασμού των ευρωπαϊκών χωρών.

Για το πρώτο μισό του μήνα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι κατά μέσον όρο οι παραδόσεις σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που ουσιαστικά αναφέρεται στην πλειονότητα των κρατών της Ε.Ε., υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2014.

Η συρρίκνωση στις ροές φυσικού αερίου εντείνει τις ανησυχίες για μειωμένα αποθέματα ενόψει του χειμώνα. Η Ε.Ε. προσπαθεί να αυξήσει τη δυνατότητα αποθήκευσης, αλλά και τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι γεμάτα μόνο κατά το ήμισυ περίπου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Κίνδυνος για κρίση τύπου Lehman Brothers στην αγορά ενέργειας

Nord Stream: Νέα προβλήματα φέρνει η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του

Φυσικό αέριο: Συναγερμό σήμανε η Γερμανία – Ράλι πάνω από τα 130 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News