Green Economy Πέμπτη 23/06/2022, 10:55
GREEN ECONOMY

Φυσικό αέριο: Συναγερμό σήμανε η Γερμανία – Ράλι πάνω από τα 130 ευρώ

Φυσικό αέριο: Συναγερμό σήμανε η Γερμανία – Ράλι πάνω από τα 130 ευρώ

Κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια κήρυξε στη χώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους και να συνεργαστούν σε μία εθνική προσπάθεια για διάσωση της ενέργειας ενόψει του του χειμώνα.

Η ανακοίνωση πυροδότησε νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να ανεβαίνουν έως και 5,6%. Συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ αναρριχήθηκαν 4,8% στα 133,25 ευρώ. Μάλιστα από την στιγμή που οι ροές μέσω του Nord Stream μειώθηκαν, έχουν ανέβει κατά τουλάχιστον 50%.

«Είμαστε σε μία οικονομική διαμάχη με τη Ρωσία», δήλωσε ο Χαμπέκ ενώπιον δημοσιογράφων, καθώς η Γερμανία ενεργοποίησε την «Φάση 2» του έκτακτου σχεδίου για το φυσικό αέριο. Η «Φάση 2» ενεργοποιείται όταν υπάρχει «αναταραχή στην προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά η αγορά μπορεί ακόμη να διαχειριστεί αυτή την αναστάτωση ή την ζήτηση, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε μέτρα από εξωτερικούς παράγοντες». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στην φάση αυτή η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει. 

Συνολικά, το σχέδιο περιλαμβάνει τρία επίπεδα: της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου και προβλέπει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου, του συναγερμού και της έκτακτης ανάγκης, με άμεση πλέον παρέμβαση του κράτους στην αγορά και στη διανομή του αερίου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ότι, βάσει του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια, οι εταιρείες που εμπορεύονται το φυσικό αέριο δεν θα έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

IEA: Προετοιμαστείτε για πλήρη διακοπή στο ρωσικό αέριο

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Το Plan B της Ευρώπης για το φυσικό αέριο αναβιώνει τον άνθρακα

Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες: Η Ρωσία προειδοποιεί για το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News