Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 13:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Έκοψε το 15% του φυσικού αερίου στην Ιταλία

Gazprom: Έκοψε το 15% του φυσικού αερίου στην Ιταλία

Η Gazprom μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ιταλία κατά 15%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την Eni, τον ενεργειακό κολοσσό της γειτονικής.

Μέχρι στιγμής, η Gazprom δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση για τη μείωση των προμηθειών. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε χθες πως θα μειώσει κατά 40% τις ροές μέσω του Nord Stream, ενός αγωγού κλειδί για τις εξαγωγές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Τη μείωση αυτή απέδωσε σε τεχνικές δυσκολίες στον τερματικό σταθμό στη Βαλτική.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή ενισχύει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου.

«Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom τής γνωστοποίησε περιορισμένη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου για την σημερινή ημέρα, που αντιστοιχεί στο 15% περίπου», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εκπρόσωπος του ιταλικού ομίλου, διευκρινίζοντας ότι «οι λόγοι για την μείωση δεν έχουν κοινοποιηθεί».

Η Eni επιχειρεί να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο, κατά κύριο λόγο αναζητώντας εναλλακτικές σε χώρες της Αφρικής, όπου διατηρεί ισχυρούς δεσμούς. Οι προσπάθειες αυτές γίνονται κατ’ εντολή του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα το θέμα της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Gazprom Germania: Στα 5 δισ. ευρώ το κόστος διακοπής ανεφοδιασμού από την Ρωσία

Eurasia Group για διακοπές φυσικού αερίου: Τι θα κάνει τώρα η Gazprom

Γεωτρήσεις σε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Β. Θάλασσα ξεκινούν Ολλανδία και Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News