ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurasia Group για διακοπές φυσικού αερίου: Τι θα κάνει τώρα η Gazprom

Eurasia Group για διακοπές φυσικού αερίου: Τι θα κάνει τώρα η Gazprom

Αφότου η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία, η Eurasia Group βλέπει τώρα περιορισμένα περιθώρια για άλλες τέτοιες κινήσεις από την Gazprom.

Ως γνωστόν, η Gazprom έκοψε τις προμήθειες φυσικό αέριο στις χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με τον νέο μηχανισμό πληρωμών που απαιτεί η Ρωσία, σύμφωνα με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank. Η αρχική πληρωμή για το φυσικό αέριο γίνεται σε ευρώ ή σε δολάρια και στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα μετατρέπει τα χρήματα με αίτημα του πελάτη και τα μεταφέρει σε δεύτερο λογαριασμό, σε ρούβλια.

Αφότου Πολωνία και Βουλγαρία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν τον περασμένο μήνα, ακολούθησαν η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία, με αποτέλεσμα η Ρωσία να τους κόψει τις προμήθειες. Σύμφωνα με τη Eurasia Group, οι χώρες αυτές ισοδυναμούν στο 15% των ετήσιων εισαγωγών  φυσικού αερίου της Ε.Ε., ενώ η διακοπή της ροής δεν θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις οικονομίες τους, καθώς είτε εξαρτώνται από τη Ρωσία για μικρό μέρος των αναγκών τους ή έχουν ήδη  φροντίσει να μειώσουν την εξάρτησή τους.

Όπως είχε προβλέψει η Eurasia Group, καθώς δεν υπήρξε μια ενιαία στάση και ξεκάθαρες οδηγίες από την Κομισιόν, οι εταιρείες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, που ευθύνονται για την πλειοψηφία των εισαγωγών, έχουν πάρει μέτρα για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Ρωσίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Πλέον, υπάρχουν λίγοι εμφανείς στόχοι που να έχουν απομείνει για τη Ρωσία», σημειώνει η Eurasia, εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαταραχής της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου με βάση τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια έχει ήδη περάσει.

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν ιστορικά μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά διαφοροποιούν τις προμήθειές τους με ταχείς ρυθμούς.

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας από την Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία δεν αγόραζαν φυσικό αέριο μέσω αγωγών από την Gazprom τελευταία. Η Latvia Gaze της Λετονίας, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Gazprom, έχει ζητήσει άδεια για να χρησιμοποιεί τον νέο μηχανισμό πληρωμών και ενδέχεται να το κάνει στη συνέχεια.

Η σουηδική Vattenfall δεν χρησιμοποιεί αέριο της Gazprom από τον Μάρτιο, ενώ η Ρουμανία, που εξαρτάται από τη Ρωσία για ένα μικρό μέρος των αναγκών της, κυρίως εισάγει το φυσικό αέριο μέσω τρίτων.

Άρα σε αυτή τη φάση, περισσότερες διακοπές στις προμήθειες είναι πιθανές εάν η Ρωσία επιβάλει κυρώσεις κατά μεμονωμένων ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ οι ροές μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν ως αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων γύρω από τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, σημειώνει η Eurasia.

Πέραν αυτών, άλλες διαταραχές στην αγορά θα μπορούσαν να προκύψουν εάν συμφωνηθεί κάποιο πανευρωπαϊκό πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, όμως οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, καταλήγει η Eurasia Group.

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο – Ποιες χώρες είναι στο κόκκινο 

Societe Generale: Πώς βοηθά την Ελλάδα το σχέδιο REPowerEU της Κομισιόν

Reality check στο σχέδιο της Κομισιόν από την ING: Τα 5 «χλωμά» σημεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News