Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 19:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nord Stream: Νέα προβλήματα φέρνει η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του

Nord Stream: Νέα προβλήματα φέρνει η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του

Για μεγαλύτερη μείωση των προμηθειών από τον επόμενο μήνα προετοιμάζεται ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Ευρώπης, όταν ο Nord Stream διακόψει τη λειτουργία του για λόγους συντήρησης, υπό τον φόβο ότι ο αγωγός μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ σε πλήρη δυναμικότητα. 

Ο αγωγός, ο οποίος λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο 40% των φυσιολογικών επιπέδων του, θα παραμείνει ανενεργός από το διάστημα 11 έως 21 Ιουλίου, καθιστώντας ακόμη πιο σφιχτή την αγορά όπου οι τιμές έχουν εκτιναχθεί ξανά στα ύψη. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο για αποθήκευση, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες της Γερμανίας να αναπληρώσει τα αποθέματά τους εν όψει του χειμώνα να δεχθούν ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα. 

«Η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 θα τεστάρει την ικανότητα της αγοράς να συνεχίσει να αποθηκεύει αέριο εν μέσω της πολύ μικρότερης ροής ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Μπλέσκε, επικεφαλής της INES, της ένωσης γερμανικών εταιρειών διαχείρισης της διαδικασίας αποθήκευσης. 

Παρότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας κυμαίνονται στο 58% – κοντά στον εποχικό μέσο όρο – ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η μείωση της ροής μέσω του Nord Stream καθιστά πολύ δύσκολη την εκπλήρωση του στόχου για ένα ποσοστό 90% το Νοέμβριο. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο αγωγός μπορεί να μην επιστρέψει στη συνήθη δυναμικότητά του μετά τις εργασίες συντήρησης. 

Η διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά τιμολόγια ρεύματος εν μέσω της χειρότερης κρίσης κόστους διαβίωσης εδώ και πολλές δεκαετίες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Κίνδυνος για κρίση τύπου Lehman Brothers στην αγορά ενέργειας

Φυσικό αέριο: Συναγερμό σήμανε η Γερμανία – Ράλι πάνω από τα 130 ευρώ

Ενέργεια: Αναζητείται ξανά λύση μέσω της Ευρώπης για τις τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News