BUSINESS & FINANCE

Ενέργεια: Αναζητείται ξανά λύση μέσω της Ευρώπης για τις τιμές

Ενέργεια: Αναζητείται ξανά λύση μέσω της Ευρώπης για τις τιμές

Ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας θα αναζητήσει για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο. Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει μεν ήδη μια σειρά μέτρων για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Από την 1η Ιουλίου, μάλιστα, παίρνει μπροστά και ο νέος μηχανισμός ώστε να «σβήσει» η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας ευρωπαϊκής λύσης, η ελληνική πλευρά, μάλιστα, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, δημιουργεί κοινό μέτωπο ώστε να θέσει το ζήτημα, προκειμένου να μπει ένα φρένο στο ράλι τιμών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση κυρίως την τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη, σήμερα και αύριο, θα ζητήσει την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς και θέλει μια συνδυαστική λύση σε ό,τι αφορά το ρεύμα, καθώς ο νέος μηχανισμός αποτελεί βαριά δέσμευση όπως έχουν αναφέρει το προηγούμενο διάστημα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. 

H ανησυχία για το τι θα γίνει τον χειμώνα έχει απλωθεί πάνω από όλη την Ευρώπη χωρίς όμως τους αρχηγούς των κρατών να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε πιο ρηξικέλευθες λύσεις. Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πλέον σε επίπεδα άνω των 130 ευρώ η μεγαβατώρα και ο πονοκέφαλος για το πώς θα μπορέσει να στηριχθεί ο νέος μηχανισμός ρεύματος χωρίς να υπάρξει εκτροχιασμός του προϋπολογισμού μεγαλώνει. 

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος  πως μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί εάν χρειαστεί. Το ταμείο του τουρισμού φαίνεται πως  είναι αυτό που μπορεί να «σώσει» την παρτίδα, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το ελληνικό καλοκαίρι θα πάει πολύ καλύτερα από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών (80-85% των εσοδών του 2019), στόχος που όπως λένε στην Νίκης μάλλον είναι  συντηρητικός. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως δεν έχει επηρεάσει όσο αναμενόταν την ψυχολογία των Ευρωπαίων που θέλουν να ταξιδέψουν. 

Διαβάστε επίσης: 

Κυρ. Μητσοτάκης – Μ. Ντράγκι: Κοινό αίτημα για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο: Συναγερμό σήμανε η Γερμανία – Ράλι πάνω από τα 130 ευρώ

Προϋπολογισμός: Το νέο βαρίδι που «ενεργοποιείται» από τον Ιούλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News