BUSINESS & FINANCE

Προϋπολογισμός: Το νέο βαρίδι που «ενεργοποιείται» από τον Ιούλιο

Προϋπολογισμός: Το νέο βαρίδι που «ενεργοποιείται» από τον Ιούλιο

H κυβέρνηση ενεργοποίησε χθες ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 375 εκατ. ευρώ, «ξοδεύοντας» ουσιαστικά τον όποιο δημοσιονομικό χώρο είχε δημιουργηθεί λόγω των υπερεσόδων του Μαΐου. 

Όπως αναφέρουν  στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πλέον, θα παρακολουθείται ο προϋπολογισμός μήνα-μήνα  για το εάν θα προκύπτει νέος δημοσιονομικός χώρος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν υπάρξει ανάγκη. 

Το μεγάλο βαρίδι για τον προϋπολογισμό φαίνεται πως πλέον είναι ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα που πρόκειται να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για τον μηχανισμό που μέσω ενός έμμεσου πλαφόν στην χονδρική τιμή ρεύματος, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις στη λιανική, έχει ως στόχο να «εξαφανίσει» τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Ο νέο μηχανισμός θα στηριχθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από την φορολόγηση των υπερεσόδων των καθετοποιημένων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ένα σημαντικό κονδύλι θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός για το επόμενο εξάμηνο. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος για το επόμενο 6μηνο που θα βαρύνει το προϋπολογισμό  για τη στήριξη του μηχανισμού είναι ύψους 850 εκατ. ευρώ. Μηνιαίως δηλαδή ο προϋπολογισμός θα πρέπει να συνεισφέρει 150 εκατ. ευρώ. Σχεδόν δηλαδή ένα fuel pass τον μήνα, για λόγους σύγκρισης 

Προφανώς και το ποσό των πόρων αυτών έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις και του στόχους του οικονομικού επιτελείου. Η μεγάλη αβεβαιότητα, όμως, που μπορεί να τινάξει στον αέρα το κόστος που έχει προβλεφθεί είναι η αύξηση των τιμών.  Οι υπολογισμοί έγιναν με την παραδοχή ότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο β’ εξάμηνο του έτους δεν θα ξεπεράσει τα 220 ευρώ και η τιμή φυσικού αερίου τα 100 ευρώ. Η τιμή του  φυσικού αερίου βρίσκεται πλέον στα  124 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση του φυσικού αερίου πάνω από τα 100 ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 300-400 εκατ. ευρώ για το επόμενο 6μηνο. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η ελπίδα έρχεται από τον τουρισμό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο στόχος του 80% των εσόδων του 2019 θεωρείται πλέον συντηρητικός. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως ο τουρισμός μπορεί να  πάει καλύτερα, ακόμη και στο 95-100% των εσόδων του 2019. Για κάθε 10% αύξηση του τουρισμού προστίθενται 1,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα. Όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η καλή πορεία του τουρισμού θα μπορούσε μέσα στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο  να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι 1,5 δισ. ευρώ, που εάν χρειαστεί θα αξιοποιηθεί για την ενέργεια, εφόσον ξεφύγουν οι τιμές.

Διαβάστε επίσης: 

Fuel Pass: Βενζίνη κάτω των 2 ευρώ για 3,1 εκατ. δικαιούχους

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και η ανησυχία για το φυσικό αέριο

Πώς ο τουρισμός θα στηρίξει και τον μηχανισμό για το ρεύμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News