Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 11:51
BUSINESS & FINANCE

Μπερδεμένες οι χώρες της Ε.Ε. με τις οδηγίες της Κομισιόν για το ρωσικό φυσικό αέριο

Μπερδεμένες οι χώρες της Ε.Ε. με τις οδηγίες της Κομισιόν για το ρωσικό φυσικό αέριο

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – πιέζουν την Κομισιόν για σαφέστερες οδηγίες σχετικά με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, υποστηρίζοντας ότι το παρόν πλαίσιο δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στους πρέσβεις των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια συνάντησης την ρίτη ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διατύπωση των οδηγιών. 

Επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ένας αριθμός χωρών θέλουν η Κομισιόν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και έτσι δεν μπορούν να συναινέσουν με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου.

Η σύγχυση προκλήθηκε μετά τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Από την άλλη, ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν πληρωμές σε ρούβλια, ενώ άλλες είναι έτοιμες να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για να πληρώνουν σε ρούβλια (όπως η Eni).

Οι χώρες που έθεσαν αυτό το ζήτημα ήταν η Πολωνία και η Βουλγαρία, καθώς τους αφορά άμεσα έπειτα από τη χθεσινή διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ανάμεσα στα κράτη που υποστήριξαν το αίτημα της Βαρσοβίας και της Σόφιας ήταν και η Ελλάδα, μαζί με τη Σλοβακία, τη Δανία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία.

Πολωνία και Βουλγαρία παραπονέθηκαν για την έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Η Πολωνία δήλωσε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος αποτελεί εργαλείο για τη Ρωσία προκειμένου να διασπάσει την αλληλεγγύη της Ε.Ε.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είπαν επίσης στους άλλους πρεσβευτές της Ε.Ε. ότι επωφελούνται από εναλλακτικές ρυθμίσεις εφοδιασμού και ότι η κίνηση της Μόσχας δεν αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομία τους σε αυτό το στάδιο.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Γερμανία και η Ελλάδα δήλωσαν έτοιμες να βοηθήσουν την Πολωνία και τη Βουλγαρία αντίστοιχα με το φυσικό αέριο.

Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ε.Ε. ανέφερε ότι η διαδικασία πληρωμής του Κρεμλίνου θα αποτελούσε παραβίαση των υπογεγραμμένων συμβάσεων καθώς και των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Ωστόσο, το μπλοκ δήλωσε επίσης ότι οι πληρωμές μπορούν να επιτραπούν σε ευρώ και δολάρια, εφόσον τυχόν νομικές υποχρεώσεις λήγουν μόλις πραγματοποιηθεί η αρχική πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank.

Παραμένει ασαφές αν η Μόσχα θα δεχόταν να θεωρήσει τις πληρωμές ολοκληρωμένες μετά την αρχική πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, ακόμη και αν τα κεφάλαια στη συνέχεια μετατραπούν σε ρούβλια. Τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε προσεχή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., δήλωσαν δύο από τους ανθρώπους αυτούς. Η Ε.Ε. έχει προγραμματίσει τη συνάντηση για τις 2 Μαΐου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα πληρώσει η Ελλάδα

Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Τι σημαίνει

Ρωσία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε επιπλέον χώρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News