Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 15:18
BUSINESS & FINANCE

Νέο ρεκόρ για το 2022 στις ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος

Νέο ρεκόρ για το 2022 στις ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και άνθρακα από την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία, τα οποία αποτελούν και τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, έχουν ανέβει σε υψηλό έτους. Συγκεκριμένα, έχουν καταγράψει άνοδο έως και 6,2% και «αγγίζουν» τα 229 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι ημερήσιες τιμές ενέργειας κινηθηκαν στα 181,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, σκαρφαλώνουν και οι τιμές σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβία.

Νέο ρεκόρ για το 2022 στις ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος-1

Ο λόγος πίσω από το άλμα αυτό είναι η αύξηση και στις τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου, με την τιμή του πρώτου να φτάνει τα 252 δολάρια ανά τόνο (υψηλό δύο μηνών). Τα συμβόλαια ενός μήνα στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο 3,2% και πλησίασαν τα 107,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι την αύξηση των τιμών οδηγούν η ανακοίνωση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και ο φόβος για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Οι τιμές ρεύματος ενισχύθηκαν σημαντικά, έχοντας ως ώθηση την απότομη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνεται σε ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και οι αγορές ενέργειας αναμένουν με ανησυχία το επόμενο βήμα και μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση κατά τον εορτασμό της 9ης Μαΐου», αναφέρουν αναλυτές της Engie Energy Scan.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πόσο θα πονέσει τη Ρωσία το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο;

Τα μέτρα για το ρεύμα: Επιδοτήσεις έως τον Ιούνιο και πλαφόν από τον Ιούλιο

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Δεν υπάρχει συμφωνία – Ποιες χώρες αντιδρούν

Άλμα στο πετρέλαιο, υψηλό 2 ετών στο ρούβλι μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News