Business & Finance Παρασκευή 17/06/2022, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Knot (ΕΚΤ): Πιθανές οι μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί

Knot (ΕΚΤ): Πιθανές οι μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί

Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να ανεβαίνει, ενδέχεται να χρειαστούν και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, δήλωσε ο Klaas Knot, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης, ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι η επιτοκιακή αύξηση του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να μην είναι η μοναδική αυτού του μεγέθους. Σημείωσε δε ότι ακόμη και προχωρώντας σε μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις, δεν αναμένει από την ΕΚΤ να έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από 200 μονάδες βάσης πριν τις αρχές του 2023.

«Έπειτα, οφείλουμε να δούμε εάν είναι αρκετό για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% σε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο επίπεδο. Εάν δεν αρκεί, τότε θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο. Ωστόσο, είναι πιθανό να βάλουμε ποσοστό επί αυτού. Δεν μπορώ να αποκλείσω μία ποσοστιαία επιτοκιακή αύξηση», τόνισε ο Knot.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurostat νωρίτερα μέσα στην ημέρα επιβεβαίωσε τον πληθωρισμό του Μαΐου στο 8,1% στην Ευρωζώνη. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στο μπλοκ ανερχόταν στο 7,4%.

Το 8,1% συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ για την Ευρωζώνη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2021 ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 4%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια: Τι μας διδάσκει η ιστορία

Eurostat: Στο 8,1% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 10,5% στην Ελλάδα

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News