Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τέλος το QE το γ΄ τρίμηνο – Εντείνονται οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Τέλος το QE το γ΄ τρίμηνο – Εντείνονται οι κίνδυνοι  για τον πληθωρισμό

(Udate) Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο (μια ώθηση που προήλθε από τις τιμές της ενέργειας οι οποίες βρίσκονται 45% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα) επισκιάζουν τις προοπτικές της οικονομίας, τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης για τη νομισματική της πολιτική. Μιας συνέντευξης τύπου η οποία διεξήχθη υβριδικά, από τη στιγμή που η Κριστίν Λαγκάρντ είναι θετική στον κορωνοϊό και συμμετείχε διαδικτυακά. 

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση που της έγινε και όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες συνθήκες κρίνει ότι το γ΄ τρίμηνο του 2022 θα πρέπει να ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων υπό το πρόγραμμα ΑΡΡ, κλείνοντας έτσι τον κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ο οποίος άνοιξε στον απόηχο της οικονομικής ύφεσης του 2009. Κατόπιν όπως ανέφερε έρχεται η ώρα για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η αύξηση των επιτοκίων, μια αύξηση που μπορεί να έρθει μετά από εβδομάδες ή και αρκετούς μήνες, όπως ξεκαθάρισε. 

Δεδομένου ότι η σταδιακή μείωση του QE θα γίνει αυτό το τρίμηνο, από τα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ο ρυθμός αγορών κατά το επόμενο τρίμηνο θα εξαρτηθεί από το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και τα δεδομένα. 

Αφότου ολοκληρωθεί το ΑΡΡ, τότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ανέφερε η επικεφαλής της, επαναλαμβάνοντας γι άλλη μια φορά ότι η ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα αναφορικά με τα επιτόκια. Επί της ουσίας και με το ΑΡΡ σε ισχύ κατά το γ΄ τρίμηνο, η οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων μετατίθεται για το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους κι έπειτα. 

«Στη νομισματική μας πολιτική θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία και έναν σταδιακό ρυθμό μεταβολής της. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε με όσα εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησής της η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ επικεντρώθηκε στον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ασκούνται σε πολλούς τομείς και επιβαρύνουν το εισόδημα των νοικοκυριών, κάτι που θα αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση.

Οι ελλείψεις σε προϊόντα και σε αγαθά που αναμένεται να ενταθούν όσο ο πόλεμος θα συνεχίζεται, δεν βοηθούν να υποχωρήσει ο πληθωρισμός βραχυπρόθεσμα κι έτσι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα πριν αρχίσει να υποχωρεί μεσοπρόθεσμα. 

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης έχουν αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία έχουν υποχωρήσει, ο πόλεμος μπορεί να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση στο οικονομικό κλίμα και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς. Το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, μαζί με την απώλεια εμπιστοσύνης, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση και να περιορίσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις περισσότερο από το αναμενόμενο» επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

«Συνοψίζοντας, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, από την επίδραση των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλά τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με την τρέχουσα αβεβαιότητα και παρακολουθούμε στενά τα εισερχόμενα στοιχεία σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Η πολιτική μας θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας για τις προοπτικές. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας, ενσωματώνοντας ευελιξία, εάν απαιτείται, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα», κατέληξε. 

Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ

Να παραμείνει σταθερή στη νομισματική της πολιτική αποφάσισε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της, επιλέγοντας να μην παρεκκλίνει σε σχέση με τις αποφάσεις που πήρε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΚΤ προχωράει στη σταδιακή μείωση του ρυθμού ομολόγων υπό το πρόγραμμα ΑΡΡ κατά το τρέχον τρίμηνο, ήτοι 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, όπως είχε αποφασισθεί. 

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι εξαιτίας των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα ΑΡΡ θα συνεχισθεί και το γ΄ τρίμηνο του 2022, όταν και θα τερματίσει τις αγορές. Ο ρυθμός ωστόσο των αγορών αυτών το συγκεκριμένο τρίμηνο είναι κάτι που θα ορισθεί βάσει των συνθηκών και των δεδομένων εκείνη την περίοδο. 

Επιτόκια

Πρακτικά, η απόφαση αυτή ίσως να σημαίνει ότι μετατίθεται η αύξηση των επιτοκίων για το δ΄ τρίμηνο και έπειτα, από τη στιγμή που έχει εξαγγελθεί ότι η αύξησή τους χρονικά θα έρθει όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ΑΡΡ.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα, ήτοι αυτό της κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.

Επανεπενδύσεις

Η ΕΚΤ επίσης δεσμεύθηκε γι άλλη μια φορά ότι θα επανεπενδύσει τα κεφάλαια από τους τίτλους που ωριμάζουν και έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο τόσο του προγράμματος αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) στο οποίο συμπεριέλαβε και τα ελληνικά ομόλογα, όσο και του ΑΡΡ.

Για το ΡΕΡΡ οι επανεπενδύσεις αυτές θα διενεργούνται τουλάχιστον έως το τέλος του 2024, ούτως ώστε οι οικονομίες όπως της Ελλάδας, τονίζεται στην ανακοίνωση, να έχουν μια πιο ομαλή μετάβαση από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Στην περίπτωση του ΑΡΡ, οι επανεπενδύσεις θα διεξάγονται για μια εκτενής περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα έχουν αυξηθεί τα επιτόκια. 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, επιδεικνύοντας ευελιξία εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Η πανδημία έδειξε ότι, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία ως προς τον σχεδιασμό και τη διενέργεια των αγορών στοιχείων ενεργητικού έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και έχει καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για επίτευξη του στόχου του. Εντός των ορίων της εντολής του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε παράγοντες που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής διακυβεύουν την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών», καταλήγει η ανακοίνωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο ρυθμός της εξόδου από το QE

Ο «πατέρας» του ευρώ: Η ΕΚΤ «ζει σε φανταστικό κόσμο» – Λάθος διάγνωση για τον πληθωρισμό

Bloomberg: H EKT εξετάζει νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων – Έρχονται νέες αγορές ομολόγων;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News