BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Τέλος το φθηνό χρήμα – Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος

Deutsche Bank: Τέλος το φθηνό χρήμα – Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος

Η εποχή του πολύ φθηνού χρήματος τελειώνει και μάλιστα πολύ συντομότερα από ό,τι έλεγαν οι μέχρι τώρα προβλέψεις. Με τελευταία έκθεσή της, η Deutsche Bank αναθεωρεί την εκτίμησή της για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλέον προβλέπει ότι αυτή θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2022 και θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης. 

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του γερμανικού επενδυτικού οίκου τοποθετούσε την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ στον Δεκέμβριο του 2023 και μάλιστα εκτιμούσε ότι θα ήταν μόλις 10 μονάδων βάσης. 

Deutsche Bank: Τέλος το φθηνό χρήμα – Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος-1

Πλέον, το κεντρικό σενάριο της Deutsche Bank μιλά για μία αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, από τον Δεκέμβριο του 2022, και μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν το +0,5%, τον Σεπτέμβριο του 2023. Μετά, θα ακολουθήσουν λιγότερο συχνές αυξήσεις. Ουσιαστικά, τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 1% το 2024, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. 

Αιτία για την αναθεώρηση των προβλέψεων της Deutsche Bank ήταν η αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό, ο οποίος και πάλι αναμένεται να μειωθεί το 2022, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς και όχι τόσο πολύ. Ο οίκος βλέπει ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος, καθώς οι ανατιμήσεις επεκτείνονται από τα διαρκή αγαθά στα μη διαρκή. Και την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, ενισχύοντας την εκτίμηση των αναλυτών ότι οι μισθοί θα αυξηθούν φέτος, με τις σχετικές αυξήσεις να «περνούν» στις τιμές των υπηρεσιών. 

Deutsche Bank: Τέλος το φθηνό χρήμα – Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος-2

Στο πλαίσιο των νέων προβλέψεών της για τα επιτόκια, η Deutsche Bank «βλέπει» το ευρώ/δολάριο στο 1,10 το α΄ εξάμηνο του 2022, στο 1,15 στα τέλη του 2022, στο 1,20 στα τέλη του 2023, στο 1,25 στα τέλη του 2024, και στο 1,30 στα τέλη του 2025.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Πέντε αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2023

Capital Economics: Το κόστος δανεισμού της περιφέρειας θα αυξηθεί κι άλλο

Ομόλογα: «Αποχαιρετώντας» τις αρνητικές αποδόσεις – Τι θα φέρει η άνοδος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News