ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Το κόστος δανεισμού της περιφέρειας θα αυξηθεί κι άλλο

Capital Economics: Το κόστος δανεισμού της περιφέρειας θα αυξηθεί κι άλλο

To sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν έχει τελειώσει, αλλά το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και άλλο, ειδικά για τις χώρες της περιφέρειας, προειδοποιεί η Capital Economics, δικαιώνοντας την απόφαση της Αθήνας να βγει χθες στις αγορές με την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, έστω και εάν η συγκυρία δεν μοιάζει ιδανική.

Χθες, η Αθήνα άντλησε 3 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο, με απόδοση περίπου 1,8%. Οι προσφορές που έλαβε, στα 15 δισ. ευρώ, ήταν οι μισές από τα 30 δισ. ευρώ των προσφορών που είχε λάβει στην προηγούμενη πώληση 10ετούς ομολόγου, τον Ιούνιο. Τότε, η απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου είχε διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα, στο 0,88%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κινείται σήμερα περίπου στο 1,7%, έχοντας αυξηθεί πάνω από 40 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, καθώς ακολουθεί την ευρύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund πέρασε χθες σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019 (σήμερα κινείται περίπου στο -0,038%).

«Ενώ η απόδοση των 10ετών bunds έχει αυξηθεί σημαντικά τελευταία, ανεβαίνοντας πάνω από το μηδέν, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics. «Περιμένουμε επίσης ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα αυξηθούν περαιτέρω, και περισσότερο από ό,τι στη Γερμανία», προσθέτουν.

Capital Economics: Το κόστος δανεισμού της περιφέρειας θα αυξηθεί κι άλλο-1

Εξηγώντας τους λόγους πίσω από την αύξηση του κόστους δανεισμού, η Capital Economics σημειώνει ότι οι επενδυτές προεξοφλούν τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, λόγω του ισχυρότερου πληθωρισμού και του πιο αυστηρού τόνου που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, οι ανησυχίες γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον, που δημιουργούσαν αγοραστικό ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά και όχι μόνο ομόλογα, φαίνεται να έχουν εξανεμιστεί.

Με βάση και την πρόβλεψή της ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν έως τα τέλη του 2023, η Capital Economics προβλέπει ότι η απόδοση του 10ετούς bund θα αυξηθεί από το μηδέν στο 0,5% έως τα τέλη του 2023.

Οι κινήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στην περιφέρεια, προβλέπει. Ακόμα και εάν οι προεδρικές εκλογές στην Ιταλία –που ανεβάζουν την πολιτική αβεβαιότητα και επηρεάζουν το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς- περάσουν ομαλά, το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, αλλά και τα υπόλοιπα spreads της περιφέρειας θα διευρυνθούν τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμάται.

«Πρώτον, υποψιαζόμαστε ότι κρατήθηκαν χαμηλά από τις αγορές τίτλων της ΕΚΤ, οι οποίες εκτιμάμε ότι θα τελειώσουν το 2023», εξηγούν οι αναλυτές.

«Και με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και την επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. να ακολουθούν, οι πιέσεις στα spreads από την πολιτική αβεβαιότητα δεν αναμένεται να εξαφανιστεί», προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης: 

10ετές ομόλογο: Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκο 1,8% – Στα 15 δισ. οι προσφορές

Ομόλογα: Έπεσε και το τελευταίο «προπύργιο» 10ετούς τίτλου με αρνητική απόδοση

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News