ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Πέντε αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2023

Capital Economics: Πέντε αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2023

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ στο μηδέν έως τα τέλη του 2023 προβλέπει τώρα η Capital Economics, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός την αναγκάζει να εγκαταλείψει την προηγούμενη άποψή της ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σταθερό, στο -0,5%, έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

«Με τις πληθωριστικές πιέσεις που σχετίζονται με την πανδημία να αποδεικνύονται λίγο πιο έντονες και επίμονες από ό,τι περιμέναμε, και με τους policymakers να ακούγονται πιο πρόθυμοι να συσφίξουν την πολιτική, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα δώσει τέλος στις καθαρές αγορές τίτλων τον Δεκέμβριο του 2022 και θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν έως τα τέλη του 2023»,  σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Capital Economics: Πέντε αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2023-1

Όπως εξηγούν, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι λίγο υψηλότερος από ό,τι περίμεναν για τα επόμενα 2-3 χρόνια.  Η αγορά εργασίας επίσης έχει ενισχυθεί περισσότερο από ό,τι νόμιζαν, με τις αυξήσεις των μισθών να είναι υψηλότερες. Επιπλέον, οι ανισορροπίες στην σχέση προσφοράς-ζήτησης δεν έχουν επιλυθεί, αλλά αναμένεται να περιοριστούν μόνο σταδιακά. Αυτό κρατά τον πληθωρισμό στα προϊόντα υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.  

Σε αυτό το περιβάλλον, η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πέσει μεν από το 2,6% του Δεκεμβρίου, όμως δεν θα βρεθεί κάτω από το 2% το 2023 ή το 2024.

Ο οίκος επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι policymakers αναγνωρίζουν ρητά ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ίσως να πλησιάζουν, και τονίζει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο (η Fed θα αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα δύο χρόνια).

Μετά από αυτά, η Capital Economics περιμένει πέντε αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, της τάξης των 10 μονάδων βάσης η κάθε μία, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2023. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες των traders όπως προεξοφλούνται από την αγορά, αλλά είναι πιο επιθετική από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίες μιλούν μόνο για μία αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης το 2023.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Το νέο ρεκόρ 20ετίας βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ

Kazaks (ΕΚΤ): Έτοιμη να επέμβει η ΕΚΤ αν χρειαστεί

Το αδύναμο ευρώ, οι «πληγές» της πανδημίας και ο κρυφός άσσος στο μανίκι της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News