ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή στο μέτωπο των επιτοκίων: Δύο αυξήσεις από την ΕΚΤ το 2023 βλέπει τώρα η Berenberg

Κατά έξι μήνες νωρίτερα φέρνουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οι νέες εκτιμήσεις της Berenberg

Ανατροπή στο μέτωπο των επιτοκίων: Δύο αυξήσεις από την ΕΚΤ το 2023 βλέπει τώρα η Berenberg

Μπορεί ο φόβος της μετάλλαξης Όμικρον να οδηγεί τα τελευταία 24ωρα τις αγορές σε αναδίπλωση των προσδοκιών τους για τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όμως στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φαίνεται ότι οι μέχρι σήμερα προοπτικές στο μέτωπο των επιτοκίων ανατρέπονται.

Οι νέες εκτιμήσεις της Berenberg Bank που δημοσιοποιούνται σήμερα φέρνουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ έξι μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2023. Μάλιστα, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι το 2023 θα κλείσει με δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ (μία τον Ιούνιο και μία τον Δεκέμβριο, των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία). Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις τέτοιες κινήσεις το 2024, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου.

Ο λόγος πίσω από τη σημαντική αυτή αναθεώρηση  των εκτιμήσεων βρίσκεται στην πρόβλεψη της Berenberg ότι οι όροι τους οποίους έχει θέσει η ΕΚΤ για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων θα ισχύσουν νωρίτερα, ήδη από την άνοιξη του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως δεν θα αυξήσει τα επιτόκια «μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ νωρίτερα από το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεών της και με την τάση αυτή να διάρκεια για υπόλοιπο του ορίζοντα προβλέψεων, και μέχρι να κρίνει ότι η πρόοδος που έγινε στον πληθωρισμό είναι αρκετά προχωρημένη ώστε να συνάδει με την σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Πώς επηρεάζει η μετάλλαξη Όμικρον

Η Berenberg αναγνωρίζει, βέβαια, ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον επισκιάζει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα θελήσει να διατηρήσει τη μέγιστη ευελιξία στις 16 Δεκεμβρίου, όταν θα πάρει τις αποφάσεις της για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP).

Έτσι, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τη λήξη του προγράμματος στα τέλη του Μαρτίου, πιθανότατα θα:

–          Σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να επεκτείνει ή να ανοίξει εκ νέου το πρόγραμμα, εάν χρειαστεί.

–          Προσθέσει νέα στοιχεία ευελιξίας στο κλασικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP.

–          Θα τονίσει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν με ευελιξία (π.χ. να αγοράσει ομόλογα χωρών που δέχονται πιέσεις από την αγορά, με τη λήξη ομολόγων άλλων χωρών).

Ο πληθωρισμός

Πάντως, παρά τα ρίσκα για την ανάπτυξη, η Berenberg δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό. Έτσι, εκτιμά ότι αυτός θα πέσει κάτω από το 2% και πάλι προς τα τέλη του 2022  και θα διαμορφωθεί στο 1,9% για το 2023 και στο 2,2% για το 2024.

Διαβάστε επίσης: 

PEPP: Δεν είναι βέβαιη η λήξη του τον Μάρτιο, λέει τώρα η Capital Economics

DZ Bank: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Έρχονται ανακοινώσεις από ΕΚΤ

Ομόλογα και ευρωπαϊκός Νότος: Η επόμενη μέρα – Τι δείχνουν οι αποδόσεις, τι βλέπουν οι αναλυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News