Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 13:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PEPP: Δεν είναι βέβαιη η λήξη του τον Μάρτιο, λέει τώρα η Capital Economics

Πληθωρισμός και κορωνοϊός ίσως να ανατρέψουν τα δεδομένα στα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, προς όφελος της Ελλάδας

PEPP: Δεν είναι βέβαιη η λήξη του τον Μάρτιο, λέει τώρα η Capital Economics

Η επιδείνωση των συνθηκών της πανδημίας ενδεχομένως να ανατρέψει τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς όφελος της Ελλάδας, καθώς η Capital Economics δηλώνει τώρα ότι δεν είναι βέβαιο ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) θα λήξει τον Μάρτιο.

«Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Οκτωβρίου δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου εγγυημένο ότι οι καθαρές αγορές του PEPP θα τελειώσουν τον Μάρτιο», τονίζουν οι αναλυτές της Capital Economics. «Και ακόμα και εάν τελειώσουν, η ΕΚΤ μπορεί κάλλιστα να αφήσει ανοικτή την πιθανότητα της επανεκκίνησης των αγορών του PEPP αργότερα μέσα στο 2022, εάν χρειαστεί».

PEPP: Δεν είναι βέβαιη η λήξη του τον Μάρτιο, λέει τώρα η Capital Economics-1

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics συμφωνεί με το μήνυμα της ΕΚΤ ότι οι επενδυτές βιάζονται πολύ, καθώς οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ μέσα στο 2022.

Οι παράγοντες που ανατρέπουν τα δεδομένα

Από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Οκτωβρίου, οι προοπτικές αύξησης του πληθωρισμού έχουν ενισχυθεί  και η κατάσταση τοη κορωνοϊού έχει επιδεινωθεί σημαντικά, τονίζει η Capital Economics.

«Η ΕΚΤ ίσως να δυσκολευτεί να δηλώσει ότι η ‘φάση της κρίσης’ της πανδημίας έχει τελειώσει και να φέρει τις αγορές ομολόγων  υπό το PEPP στο τέλος τους», εξηγούν οι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα είναι ήπιες (dovish), καθώς οι policymakers δεν θέλουν να προκαλέσουν μία σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων.

«Και ακόμα και εάν οι καθαρές αγορές του PEPP ολοκληρωθούν πράγματι τον Μάρτιο, δεν θα μας έκανε εντύπωση εάν η ΕΚΤ άφηνε ανοικτή την πιθανότητα μίας επανεκκίνησής τους αργότερα μέσα στο 2022 εάν χρειαστεί», τονίζει η Capital Economics.

Τι θα γίνει με τα spreads της περιφέρειας

Κατόπιν τούτων, η Capital Economics θεωρεί ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση των spreads της περιφέρειας. Όμως, για τα επόμενα 1-2 χρόνια, προβλέπεται κάποια μικρή διεύρυνση, καθώς η ΕΚΤ θα ομαλοποιεί την πολιτική της.

Ενδεικτικά, ο οίκος περιμένει το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 175 μονάδες βάσης στα τέλη του 2023, από τα σημερινά επίπεδα των 130 μονάδων βάσης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News