ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DZ Bank: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Έρχονται ανακοινώσεις από ΕΚΤ

Οι αναλυτές του γερμανικού οίκου πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αφήσει την Ελλάδα έξω από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης

DZ Bank: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Έρχονται ανακοινώσεις από ΕΚΤ

Να αγοράσουν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών συστήνει στους πελάτες της η DZ Bank, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αφήσει την Ελλάδα έξω από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου ιταλικού κινείται στις 23 μονάδες, έχοντας φτάσει το τελευταίο διάστημα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο λόγος, όπως εξηγεί η DZ Bank, είναι η αβεβαιότητα ως προς την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία, PEPP.

DZ Bank: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Έρχονται ανακοινώσεις από ΕΚΤ-1

Αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα μόνο υπό  το PEPP και όχι υπό το «κλασικό» πρόγραμμα APP, από το οποίο έχουν εξαιρεθεί λόγω της αξιολόγησης junk. «Χωρίς μία αλλαγή των σημερινών κανόνων, η αγορά ελληνικών ομολόγων θα σταματούσε εντελώς», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Ωστόσο, θεωρούμε απίθανο ότι η ΕΚΤ θα εξαιρέσει εντελώς την Ελλάδα από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσής της στο μέλλον», τονίζουν.

DZ Bank: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Έρχονται ανακοινώσεις από ΕΚΤ-2

Η DZ Bank περιμένει είτε την αναθεώρηση των κανόνων της ποσοτικής χαλάρωσης ή τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος που δεν θα εξαιρεί τα ελληνικά ομόλογα και θα διαδεχθεί όλα τα προηγούμενα, για νομικούς λόγους.

Η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ήδη από τη συνεδρίαση Δεκεμβρίου της ΕΚΤ, πυροδοτώντας μία αντίδραση στο spread ελληνικών-ιταλικών ομολόγων.

Άλλωστε, όπως σημειώνει η DZ Bank, η Ελλάδα έχει ωφεληθεί μέχρι στιγμής περισσότερο από ό,τι η Ιταλία από τις αγορές υπό το PEPP.

DZ Bank: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Έρχονται ανακοινώσεις από ΕΚΤ-3

Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα ότι μόνο ένα μικρό μέρος (19,5%) του συνολικού χρέους της κυκλοφορεί στην αγορά ομολόγων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από δάνεια διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ένταξη της χώρας στα μελλοντικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης θα την ωφελήσει περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Η ΕΚΤ δεν θα κάνει το «επιπόλαιο λάθος» να αφήσει την Ελλάδα εκτός QE

Ελληνικά ομόλογα: Αγοράζει η JP Morgan – Έτσι θα τα στηρίξει η ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News