ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Υψηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία έως και το 2023

Περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 7,9% φέτος, 5% το 2022 και 4,7% το 2023

UBS: Υψηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία έως και το 2023

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έως και το 2023 τουλάχιστον εκτιμά η UBS ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία, καθώς δημοσιεύει για πρώτη φορά τις προβλέψεις της για τη χρονιά αυτή.

Σύμφωνα με τον ελβετικό επενδυτικό οίκο, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 7,9% φέτος και θα συνεχίσει να εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η UBS περιμένει ρυθμούς 5% για το 2022 και 4,7% για το 2023.

Πρόκειται για προβλέψεις σαφώς υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, όμως η αισιοδοξία της UBS για την Ελλάδα έχει δικαιωθεί και στο παρελθόν. Ο οίκος είχε θέσει υψηλά τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 πριν καν φανούν τα πρώτα θετικά σημάδια από την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν και όταν τα άλλα τμήματα ανάλυσης κινούνταν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα στις εκτιμήσεις τους.

Τώρα, οι προβλέψεις της UBS είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερες του consensus για το 2022 και κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες για το 2023.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η UBS τον περιμένει στο μηδέν για φέτος, στο 1,8% για το 2022 και στο 1,3% για το 2023.

Υποβαθμίσεις για την Ευρωζώνη

Η UBS περιμένει ανάπτυξη 5,1% στην Ευρωζώνη για το 2021, όμως προχωρά σε υποβαθμίσεις για το 2022, καθώς προειδοποιεί ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία. Έτσι, αναμένει ανάπτυξη 4,8% στην Ευρωζώνη το 2022 (πρόκειται για εκτίμηση υποβαθμισμένη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες αλλά υψηλότερη από το consensus που διαμορφώνεται στο 4,3%).

UBS: Υψηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία έως και το 2023-1

Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 2% το 2023.

Στο κρίσιμο μέτωπο του πληθωρισμού, η UBS πιστεύει ότι η αύξηση των τιμών είναι παροδική και εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κορυφώσει τον Νοέμβριο του 2021, πριν να υποχωρήσει σημαντικά το 2022 και να επιστρέψει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπου και θα παραμείνει και για το 2023.

UBS: Υψηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία έως και το 2023-2

Συνεπώς, ο οίκος εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP, τον Μάρτιο του 2022, αλλά θα συνεχίσει το πρόγραμμα APP τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023. Άλλωστε, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα του -0,5% για όλο αυτό το διάστημα.

Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Η UBS προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει τον Δεκέμβριο το εάν θα αλλάξει τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP. Ως γνωστόν, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως την Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα αξιολογούνται με junk και άρα έχουν ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση στο PEPP, αλλά αποκλείονται από το APP.

Έτσι, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να μην αλλάξει τους κανόνες του APP, και εφόσον δεν υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα στο PEPP, οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα τελειώσουν με τη λήξη του PEPP, στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Όπως σημειώνει η UBS, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πραγματοποιεί lobbying υπέρ της αλλαγής των κανόνων επιλεξιμότητας, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στο APP. «Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν αυτή η πρόταση θα εξασφάλιζε την στήριξη της πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο», τονίζουν οι αναλυτές.

Η  UBS δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τη σχετική ειδησεογραφία εν όψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.

Διευκρινίζει, όμως, ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο της επανεπένδυσης των ομολόγων του PEPP που λήγουν, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει και εάν θα επεκτείνει το waiver που έδωσε στην αρχή της πανδημίας ώστε τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις (παρά την αξιολόγηση junk) στις πράξεις αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας. Το waiver αυτό ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022, ενώ ο κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει πως αναμένει την επέκτασή του.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικά ομόλογα: Αγοράζει η JP Morgan – Έτσι θα τα στηρίξει η ΕΚΤ

Εκτοξεύει τον πήχη η BofA: Ανάπτυξη 8,6% στην Ελλάδα

DZ Bank: 16 δισ. ευρώ θα δανειστεί το 2022 η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News