BUSINESS & FINANCE

UBS: Μήπως το ΔΝΤ αδικεί την Ελλάδα;

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η UBS υπολογίζει τη μεσοπρόθεσμη τάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μόλις στο 1,5%.

UBS: Μήπως το ΔΝΤ αδικεί την Ελλάδα;

Τη μεσοπρόθεσμη τάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και πόσο αυτή άλλαξε τον τελευταίο χρόνο επιχειρεί να υπολογίσει η UBS, χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, για τα έτη 2024-2026.

UBS: Μήπως το ΔΝΤ αδικεί την Ελλάδα;-1

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η UBS υπολογίζει τη μεσοπρόθεσμη τάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μόλις στο 1,5%, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι αυτή μειώθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο.UBS: Μήπως το ΔΝΤ αδικεί την Ελλάδα;-2

Όπως σημειώνει ο οίκος, η μεσοπρόθεσμη τάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν εκείνη που υπέστη τη χειρότερη αναθεώρηση σε σχέση με πέρυσι, ανάμεσα στις χώρες της κατηγορίας EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική).

UBS: Μήπως το ΔΝΤ αδικεί την Ελλάδα;-3

Μάλιστα, οι αναλυτές της UBS δηλώνουν κάπως έκπληκτοι για τη μεγάλη υποβάθμιση, με δεδομένο ότι η Ελλάδα περιμένει μεγάλες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άλλωστε, όπως τονίζει ο οίκος, οι αναμενόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τις αντίστοιχες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη 4% έως 4,5%.

Και την ίδια στιγμή, είναι πολύ χαμηλότεροι από το momentum που η ίδια η UBS εκτιμά ότι παρουσιάζει σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις του ελβετικού οίκου για την Ελλάδα μιλούν για ανάπτυξη 7,9% το 2021 και 5% το 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News