DZ Bank: Στο 7,5% «σκαρφαλώνει» η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας
Για το 2022, ο γερμανικός οίκος κρατά τον πήχυ της ανάπτυξης στο 3,4%
Κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η DZ Bank, περιμένοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% για το 2021, έναντι 4,5% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Για το 2022, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος διατηρεί τον πήχυ της ανάπτυξης αμετάβλητο, στο 3,4%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 11,8% και το τέταρτο τρίμηνο με ανάπτυξη 5,5%.
Διαβάστε επίσης: HSBC: Η ελληνική οικονομία εντυπωσιάζει – Στο 7,5% η ανάπτυξη φέτος
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% για φέτος και να αυξηθεί σημαντικά, στο 1,7% για το 2022, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί αισθητά, από το 7,5% του ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022. Στο πλαίσιο αυτό, το χρέος προβλέπεται στο 202% του ΑΕΠ φέτος και στο 195% το 2022.
Σημειώνεται ότι η DZ Bank έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των προβλέψεών της και για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% φέτος (από 4,5% που «έβλεπε») προηγουμένως και κατά 4,5% το 2022 (η πρόβλεψη αυτή έχει μείνει αμετάβλητη).
Διαβάστε επίσης: DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022
Ο οίκος περιμένει αρκετά ισχυρή ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο, όμως τονίζει ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιδράσουν αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη προς τα τέλη του έτους.
Στη συνέχεια, τα προβλήματα αυτά σταδιακά θα εξομαλυνθούν, με αποτέλεσμα ο τομέας της βιομηχανίας να ανοίξει το βήμα του, ενώ αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση θα «ξεφουσκώσει», καθώς θα εξασθενεί η επίδραση από το άνοιγμα των οικονομιών μετά τα lockdowns.
Διαβάστε επίσης: ING: «Βλέπει» ανάπτυξη 6,6% στην Ελλάδα φέτος
Η DZ Bank αναβαθμίζει επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 1,9% από το 1,4% προηγουμένως για το 2021, τονίζει όμως ότι ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού είναι πολύ χαμηλός.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News