ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά ομόλογα: Αγοράζει η JP Morgan – Έτσι θα τα στηρίξει η ΕΚΤ

Ποια μορφή θα λάβει το πρόγραμμα με το οποίο η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα

Ελληνικά ομόλογα: Αγοράζει η JP Morgan – Έτσι θα τα στηρίξει η ΕΚΤ

Αγοράστρια βγαίνει η JP Morgan στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, προβλέποντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τους ελληνικούς τίτλους και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος PEPP για την πανδημία.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δηλώνει επιφυλακτικός για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των spreads των ομολόγων της Ευρωζώνης και με δεδομένη και τη φτωχή ρευστότητα της αγοράς, συστήνει στους πελάτες του να διατηρήσουν ένα «ελαφρύ» χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Συγκεκριμένα, κρατά τις long θέσεις στα 30ετή του Βελγίου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών και κλείνει τα short στα 5ετή της Πορτογαλίας έναντι της Ιρλανδίας, ενώ παράλληλα διατηρεί τα short στα 10ετή της Πορτογαλίας έναντι της Ισπανίας. Σε αυτά τα προτεινόμενα trades, η JP Morgan προσθέτει τα long στα ελληνικά 10ετή έναντι των αντίστοιχων πορτογαλικών ομολόγων.

Ελληνικά ομόλογα: Αγοράζει η JP Morgan – Έτσι θα τα στηρίξει η ΕΚΤ-1

Η JP Morgan επισημαίνει, βέβαια, ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπο-αποδώσει έναντι των υπόλοιπων της Ευρωζώνης από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς αρχικά εμφάνισαν τη μεγαλύτερη διεύρυνση των spreads και στη συνέχεια έμειναν πίσω στην κίνηση συρρίκνωσης που σημειώθηκε στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την κίνηση των ελληνικών ομολόγων στην αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από το τι θα γίνει με τις αγορές των τίτλων αυτών και με τη ρευστότητά τους όταν λήξει το πρόγραμμα PEPP (στο οποίο, ως γνωστόν, έχουν συμπεριληφθεί κατ΄ εξαίρεση και παρότι αξιολογούνται με junk).

«Το αδύναμο μήνυμα της ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση είχε αυξήσει την αβεβαιότητα γύρω από τις μετά-το-PEPP κινήσεις της και επομένως, είχε αυξήσει τον κίνδυνο εξαίρεσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ποσοτική χαλάρωση μετά το PEPP», εξηγούν οι αναλυτές.

Πάντως, με δεδομένα τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ που άφησαν υπόνοιες για πρόσθετες αγορές τίτλων μετά το PEPP και τα όσα είπε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου είχε επισημάνει ότι η κατάσταση της Ελλάδας θα ληφθεί υπόψη για τις αποφάσεις της πολιτικής που θα εφαρμοστεί μετά το PEPP, η JP Morgan δηλώνει αρκετά βέβαιη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία.

Το κεντρικό σενάριο του οίκου μιλά για ένα πρόγραμμα αγοράς τίτλων 200-250 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί μετά τη λήξη του PEPP και για διάστημα έως ενός έτους, παράλληλα με το συνεχιζόμενο πρόγραμμα APP, που ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα (τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το APP, λόγω της αξιολόγησης junk). «Περιμένουμε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα υπό το πρόγραμμα των 200-250 δισ. ευρώ», σημειώνουν οι αναλυτές.

Επομένως, δηλώνουν θετικοί για την Ελλάδα, με δεδομένες τις ελκυστικές αποτιμήσεις, την πρόβλεψή τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, το εποικοδομητικό μακροοικονομικό περιβάλλον και το σταθερό πολιτικό σκηνικό.

Στην καμπύλη των ομολόγων, η JP Morgan βρίσκει τις διάρκειες 8-10 ετών ελκυστικές.

Η JP Morgan εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του γερμανικού bund θα πέσει από τις 123 μονάδες βάσης στις 105 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, θα διαμορφωθεί στις 110 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022, στις 105 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στις 100 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια αυτά της JP Morgan είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η Αθήνα ετοιμάζει το δανειακό πρόγραμμα του 2022, το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DZ Bank, θα ανέλθει στα 16 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: 16 δισ. ευρώ θα δανειστεί το 2022 η Ελλάδα

SocGen: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα – Τα 2 σενάρια

IIF: Τελειώνει η «μεγάλη δημοσιονομική αυταπάτη» – SOS για Ελλάδα, Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News