ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DZ Bank: 16 δισ. ευρώ θα δανειστεί το 2022 η Ελλάδα

Γιατί είναι υψηλότερες οι δανειακές ανάγκες σε σχέση με το 2021

DZ Bank: 16 δισ. ευρώ θα δανειστεί το 2022 η Ελλάδα

Περίπου 16 δισ. ευρώ εκτιμά η DZ Bank ότι θα δανειστεί η Αθήνα από τις αγορές ομολόγων το 2022, δηλαδή 2 δισ. ευρώ περισσότερα από τα 14 δισ. ευρώ του 2021.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, η Ελλάδα έχει να καλύψει το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των 8 δισ. ευρώ, αλλά και τις αποπληρωμές δανείων περίπου 3,6 δισ. ευρώ καθώς και κρατικά ομόλογα 4,3 δισ. ευρώ που ωριμάζουν.

DZ Bank: 16 δισ. ευρώ θα δανειστεί το 2022 η Ελλάδα-1

Ωστόσο, η Αθήνα θα μπορούσε να καλύψει έστω ένα μέρος από τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2022 μέσω του «μαξιλαριού» ρευστότητας των 32 δισ. ευρώ, επισημαίνει η DZ Bank.

 DZ Bank: 16 δισ. ευρώ θα δανειστεί το 2022 η Ελλάδα-2

Η Ελλάδα έχει πια σχεδόν αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τα οποία απομένουν μόνο 1,7 δισ. ευρώ. Είναι πλέον υπό συζήτηση το εάν θα αποπληρώσει πρόωρα και τα διμερή δάνεια που αποτελούσαν το βασικό κομμάτι του πρώτου πακέτου διάσωσης, όπως σημειώνει η ανάλυση.

Και την ίδια στιγμή, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα μη επενδυτικής κατηγορίας ανάμεσα σε εκείνους που δανείζονται σε ευρώ, που θα εκδώσει πράσινα ομόλογα. Οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει ήδη, με την έκδοση του πράσινου ομολόγου να αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι συνθήκες στην αγορά

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DZ Bank, οι δανειακές ανάγκες των χωρών της Ευρωζώνης θα διαμορφωθούν το 2022 στα 1,2 τρισ.  ευρώ, δηλαδή μόνο 65 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

DZ Bank: 16 δισ. ευρώ θα δανειστεί το 2022 η Ελλάδα-3

Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει σημαντικά τις αγορές ομολόγων της, η DZ Bank προειδοποιεί ότι το χρηματοδοτικό περιβάλλον θα είναι λιγότερο άνετο σε σχέση με το 2020 και το 2021, παρά τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

DZ Bank: 16 δισ. ευρώ θα δανειστεί το 2022 η Ελλάδα-4

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, ομόλογα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DZ Bank προβλέπει ότι το 2021 θα κλείσει με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από την ελληνική οικονομία. Ο οίκος αναβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψή του κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και πλέον περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% για το 2021. Για το 2022, θέτει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 3,4%.

Λίγο πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου, η DZ Bank συμβούλευε τους πελάτες της να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στο μέσον της καμπύλης, καθώς εκτιμούσε ότι ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει ένα διάδοχο πρόγραμμα που θα αποτρέψει τη διεύρυνση των spreads.

Όμως, εκτίμηση του γερμανικού επενδυτικού οίκου είναι ότι το επόμενο πρόγραμμα αγοράς τίτλων δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την προσωρινή εκτίναξη του κόστους δανεισμού, στην περίπτωση που τα spreads αυξηθούν απότομα λόγω πολιτικής κρίσης σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης. Εκτιμώντας ότι η αλλαγή της χρονιάς θα φέρει προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο σε δύο μέτωπα –στην Ιταλία και στη Γαλλία- η DZ Bank συμβουλεύει τους πελάτες της να αφήσουν τα ομόλογα της περιφέρειας για χάρη της ασφάλειας του πυρήνα από τις αρχές του 2022.

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Στο 7,5% «σκαρφαλώνει» η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022

Εκτοξεύει τον πήχη η BofA: Ανάπτυξη 8,6% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News