BUSINESS & FINANCE

UniCredit: Τι πραγματικά εννοούσε η Λαγκάρντ με τον «χρησμό» της για την Ελλάδα

UniCredit: Τι πραγματικά εννοούσε η Λαγκάρντ με τον «χρησμό» της για την Ελλάδα

«Είναι πολύ νωρίς και αχρείαστο σε αυτό το στάδιο να συζητήσουμε», ήταν η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ όταν στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ερωτήθηκε για το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα όταν λήξει το πρόγραμμα PEPP.

Ως γνωστόν, τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν κατ΄ εξαίρεση (και παρότι αξιολογούνται με junk), στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP), με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ένας από τους βασικούς ωφελημένους του προγράμματος, όπως δείχνει η μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού. Όμως, το PEPP πρόκειται να λήξει τον Μάρτιο του 2022 και το «παραδοσιακό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP που θα κληθεί στη συνέχεια να στηρίξει τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, δεν περιλαμβάνει τους ελληνικούς τίτλους λόγω των κανόνων που αποκλείουν τα ομόλογα junk.

Πολλοί –τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- θεώρησαν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε άδικο να ισχυριστεί πως είναι «πολύ νωρίς» για να ανοίξει αυτή η συζήτηση. «Σίγουρα, ένα ζήτημα τέτοιου μεγέθους, όπως είναι η πιθανή απώλεια της επιλεξιμότητας των κρατικών ομολόγων μιας χώρας-μέλους δεν μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί, έξι μήνες πριν να συμβεί!», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, Erik Nielsen.

Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από την απροθυμία της Λαγκάρντ να ανοίξει τη συζήτηση;

Σύμφωνα με τη UniCredit, πιθανότατα μία επέκταση της διάρκειας του PEPP, την οποία η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θέλει να προαναγγείλει ακόμα.

«Μήπως η Λαγκάρντ υπονοούσε στην πραγματικότητα ότι το PEPP δεν θα τελειώσει τον Μάρτιο;», αναρωτιέται ο Nielsen. Και εξηγεί, ότι ιστορικά, η ΕΚΤ συνηθίζει να «προϊδεάζει» την αγορά για όλες τις αλλαγές που σχετίζονται με την ποσοτική χαλάρωση έξι μήνες πριν να συμβούν. Όμως τώρα, έχει καθυστερήσει τις όποιες ανακοινώσεις για το μέλλον του PEPP έως τον Δεκέμβριο, μόλις τρεις μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος.

«Ασφαλώς, αυτό δικαιολογείται από τις αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας που προκύπτει από τη δημοσιονομική πολιτική και τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων», αναγνωρίζει ο Nielsen. Όμως, τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ; Το πιθανότερο είναι ότι τον Δεκέμβριο, δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν τελειώσει ή ότι θα έχουν τελειώσει σε τρεις μήνες, ειδικά εάν η Ευρώπη αρχίσει να βλέπει την ανάκαμψη να «ξεφουσκώνει», όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Επομένως, όταν η Λαγκάρντ έλεγε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του PEPP, εννοούσε πιθανότατα ότι η λήξη του προγράμματος δεν θα γίνει τον Μάρτιο. «Με τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές, αυτή θα είναι η σωστή απόφαση», τονίζει ο Nielsen της UniCredit. Από την άλλη πλευρά, όμως, μία τέτοια απόφαση θα φέρει πόλεμο μέσα στο δ.σ. της ΕΚΤ, σημαίνοντας το τέλος της «εκεχειρίας» για τα «γεράκια», προειδοποιεί.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News