ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Η ΕΚΤ δεν θα κάνει το «επιπόλαιο λάθος» να αφήσει την Ελλάδα εκτός QE

Άλλωστε, η επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία δεν θα αργήσει πολύ

Capital Economics: Η ΕΚΤ δεν θα κάνει το «επιπόλαιο λάθος» να αφήσει την Ελλάδα εκτός QE

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα και στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP, εκφράζει η Capital Economics. Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν μπουν στο APP, τα spreads θα αυξηθούν σημαντικά με τον καιρό, άρα αυτό είναι ένα επιπόλαιο λάθος, το οποίο η ΕΚΤ πιθανότατα θα θέλει να αποφύγει, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.

Ως γνωστόν, το πρόγραμμα PEPP, στο οποίο κατ΄ εξαίρεση έχουν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα, παρότι αξιολογούνται με junk, αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022.

«Εάν η Ελλάδα παρέμενε μη επιλέξιμη για το APP, αυτό δεν θα ήταν κατ΄ ανάγκη μία άμεση καταστροφή», αναγνωρίζει η Capital Economics, υπενθυμίζοντας ότι η μεγάλη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας είχε σημειωθεί πριν από την ενεργοποίηση του PEPP. «Εξάλλου, έως τα τέλη του 2019, τα spreads των ελληνικών ομολόγων είχαν ήδη υποχωρήσει στα επίπεδα των ιταλικών», σημειώνει.

Capital Economics: Η ΕΚΤ δεν θα κάνει το «επιπόλαιο λάθος» να αφήσει την Ελλάδα εκτός QE-1

Όμως, με δεδομένο το πολύ υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού χρέους και τις πιθανές αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών, εάν η Ελλάδα εξαιρεθεί από το APP, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική διεύρυνση των spreads με τον καιρό. «Αυτό θα ήταν ένα επιπόλαιο λάθος, το οποίο υποψιαζόμαστε ότι η ΕΚΤ θα θέλει να αποφύγει», τονίζουν οι αναλυτές.

Από την άλλη, εκτιμούν ότι με την S&P να δίνει ήδη θετικές προοπτικές στο αξιόχρεο της Ελλάδας, η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να παρακάμψει τους κανόνες της για καιρό, αφού όπως υπονοούν, η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία δεν θα αργήσει πολύ.

Η πολιτική της ΕΚΤ

H Capital Economics εκτιμά ότι το πρόγραμμα PEPP θα λήξει τον Μάρτιο, με την ΕΚΤ να ανεβάζει τους ρυθμούς αγοράς ομολόγων μέσω του συμβατικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το ύψος του APP θα αυξηθεί από τα 20 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα.

Capital Economics: Η ΕΚΤ δεν θα κάνει το «επιπόλαιο λάθος» να αφήσει την Ελλάδα εκτός QE-2

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο στο -0,5% έως το 2025 περίπου.

«Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική θα παραμείνει πολύ χαλαρή για πολύ περισσότερο από ό,τι σήμερα περιμένει η αγορά», τονίζουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικά ομόλογα: Αγοράζει η JP Morgan – Έτσι θα τα στηρίξει η ΕΚΤ

SocGen: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα – Τα 2 σενάρια

Morgan Stanley: Η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα την Παρασκευή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News