ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα την Παρασκευή

Ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3, με τη Morgan Stanley να περιμένει αναβάθμιση στο Ba2

Morgan Stanley: Η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα την Παρασκευή

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο review που έχει προγραμματίσει η Moody’s για την Παρασκευή περιμένει η Morgan Stanley.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3, με τη Morgan Stanley να περιμένει αναβάθμιση στο Ba2.

Η αναβάθμιση θα είναι αποτέλεσμα της ισχυρής μέχρι στιγμής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Σημειώνεται ότι με τις ανακοινώσεις της Moody’s, αργά το βράδυ της Παρασκευής, κλείνει ο κύκλος των reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021.

Μέσα στη χρονιά που κλείνει, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την DBRS επίσης στο ΒΒ με θετικές προοπτικές και από την Scope στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Κατόπιν τούτων, η αξιολόγηση Ba3 την οποία τηρεί η Moody’s είναι η χαμηλότερη για την Ελλάδα. Με αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, ουσιαστικά η Moody’s θα έφερνε το ελληνικό αξιόχρεο στα ίδια επίπεδα που το τοποθετούν η S&P, η Fitch και η DBRS, καθώς και δύο σκαλοπάτια πριν από την έξοδο από το junk. Η Scope τηρεί πιο θετική στάση από όλους τους οίκους (στο BB+) και απέχει μόλις μία βαθμίδα από την επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, η έξοδος από το junk είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς τον Μάρτιο του 2022 λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την πανδημία (PEPP), στο οποίο κατ΄ εξαίρεση και παρά την αξιολόγηση junk τους εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία αυτή, όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις αγορές ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει κάποια λύση, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του PEPP.

Η αισιοδοξία της Moody’s 

Σημειώνεται ότι η Moody’s έχει δημοσιεύσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 8,2% στο σύνολο του 2021, προβλέποντας ότι οι υψηλοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και το 2022, με +5,1%.

Η αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδας ισορροπεί ανάμεσα  στο γεγονός ότι η χώρα έχει υψηλότερα επίπεδα πλούτου από τα άλλα κράτη που βρίσκονται στην κατηγορία αυτή και παρουσιάζει βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης από τη μία πλευρά, ενώ την ίδια στιγμή έχει μία οικονομία μεσαίου μεγέθους και αντιμετωπίζει εμπόδια στη διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, λόγω των δυσμενών δημογραφικών τάσεων και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων και αποταμιεύσεων, σημείωνε η Moody’s στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο οίκος αξιολογεί τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας με ba2, λαμβάνοντας υπόψη του τις προκλήσεις στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος καθώς και την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, αλλά και αντανακλώντας επίσης το ισχυρό momentum στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μέσω του οποίου έχει υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς.

Η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας τοποθετείται στο ba3 και σύμφωνα με τη Moody’s αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος, το οποίο όμως εξισορροπείται από την ευνοϊκή δομή του, με χαμηλά επιτόκια και πολύ μακρινές λήξεις.

Διαβάστε επίσης: 

SocGen: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα – Τα 2 σενάρια

Moody’s: Τα «συν» και τα «πλην» πίσω από την αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδας

Ανάπτυξη: «Τσίμπησαν» 2,5 μονάδες μόλις σε έναν μήνα οι προσδοκίες για το 2021

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News