ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Περισσότεροι οι δικαιούχοι φέτος - Τα ποσά και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ώστε οι δικαιούχοι να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αίτησή τους.

Προκαταβολικά φέτος το επίδομα θέρμανσης

Φέτος, όπως είχε γράψει και το moneyreview.gr, το επίδομα θα δοθεί προκαταβολικά τουλάχιστον σε όσους ήταν δικαιούχοι και πέρυσι. Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι περσινές παραγγελίες και τα τιμολόγια δικαιούχων ώστε να μπορέσει να δοθεί ακόμη και προκαταβολικά το μεγαλύτερο κομμάτι του επιδόματος, μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, στους ήδη δικαιούχους.

Οι νέοι δικαιούχοι που προκύπτουν και λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων, μετά και την αίτηση τους και την προσκόμιση των τιμολογίων, θα επιδοτηθούν έως και 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν και τα επιπλέον ποσά για τους περσινούς δικαιούχους, εφόσον προκύψουν.

Τα αυξημένα ποσά του επιδόματος

Το ύψος του επιδόματος φέτος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Έχει αυξηθεί η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής). 

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20%, για κάθε τέκνο. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο επίδομα στα 750 ευρώ.

Ενδεικτικά:

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μία οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ
πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος. 

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μία οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι,
σε 469 ευρώ φέτος. 

Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι,
σε 496 ευρώ φέτος.

Το συνολικό κονδύλι φέτος για το επίδομα θέρμανσης αγγίζει τα 168 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό των 90 εκατ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αλλά 78 εκατ. ευρώ διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δικαιούχοι του επιδόματος: 

Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. 

Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. 

Εισοδηματικό όριο: 

  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο 
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων (2.500 ίσχυε μέχρι πέρυσι) και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Σκρέκας: Η επιδότηση θα φανεί στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 39 ευρώ η επιδότηση μηνιαίως για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Πώς η επιβολή φόρου στον άνθρακα μπορεί να αυξήσει τη φτώχεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News