ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη: «Τσίμπησαν» 2,5 μονάδες μόλις σε έναν μήνα οι προσδοκίες για το 2021

Κοντά στο 8% κινούνται πλέον οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τους ρυθμούς του ΑΕΠ

Ανάπτυξη: «Τσίμπησαν» 2,5 μονάδες μόλις σε έναν μήνα οι προσδοκίες για το 2021

Σχεδόν στο 8% -για την ακρίβεια στο 7,95%- έχει ανέβει ο πήχυς της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2021, όπως προκύπτει από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, τα οποία επικαλείται η Fitch Solutions σε τελευταία ανάλυσή της. Μάλιστα, ο οίκος αποτυπώνει την πολύ μεγάλη αναβάθμιση των προσδοκιών για την Ελλάδα, καθώς όπως επισημαίνει, πριν από μόλις ένα μήνα, το consensus τοποθετούσε τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2021 στο 5,3%.

Η Fitch Solutions περιμένει ότι το 2021 θα κλείσει με αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6,34%. Άλλωστε χθες, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον επίσημο στόχο του 6,1%.

Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας ακόμα γύρος αναβαθμίσεων, καθώς τα μεγάλα τμήματα ανάλυσης του εξωτερικού ενσωματώνουν στις προβλέψεις τους για την Ελλάδα τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, έστω και με φόντο τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, η Bank of America αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2021 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 8,6% (από 5,6% προηγουμένως) και πλέον εκφράζει μία από τις πιο αισιόδοξες απόψεις που επικρατούν στην αγορά για την Ελλάδα.

Ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η UniCredit είχε ανεβάσει τον πήχυ για το ΑΕΠ στο +8% για φέτος, από 5,7% προηγουμένως.

Σε σημαντική αναβάθμιση προχώρησε στις αρχές του Οκτωβρίου και η HSBC, με τον οικονομολόγο της, Fabio Balboni, να ανεβάζει την πρόβλεψή του για τη φετινή ανάπτυξη στο 7,5%, από το 4,5%,  σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία εντυπωσιάζει. 

Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε η ING, η οποία υπήρξε, πάντως, πιο συντηρητική. Ο δικός της στόχος για την ανάπτυξη του 2021 διαμορφώθηκε στο 6,5% από 4,4% προηγουμένως.

Αναβάθμιση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες έκανε και η DZ Bank,  η οποία εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 7,5% φέτος έναντι 4,5% που περίμενε προηγουμένως.

Από την πλευρά της, η UBS έχει τοποθετήσει τον στόχο για την ελληνική οικονομία στο +7,9% για φέτος.

Με το βλέμμα στο 2022

Καθώς τα τμήματα ανάλυσης του εξωτερικού ετοιμάζουν αυτό τον καιρό τις αναλύσεις με τις προβλέψεις τους για το 2022, μένει να φανεί πώς η ανατροπή των δεδομένων για τη χρονιά που κλείνει θα επηρεάσει αυτήν που έρχεται.

Η UBS, για παράδειγμα, εκτιμά ότι οι υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μπορούν να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο οίκος περιμένει ρυθμούς 5% για το 2022 και 4,7% για το 2023.

Ανάπτυξη 5% περιμένει και η HSBC, την ώρα που η ING τοποθετεί τον στόχο στο 4% και η Bank of America στο 3,8%. Η UniCredit περιμένει ρυθμούς 3% για το 2022 και η DZ Bank 3,4%.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Υψηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία έως και το 2023

Εκτοξεύει τον πήχη η BofA: Ανάπτυξη 8,6% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News