ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS για Ευρωζώνη: Καμπανάκι για απότομη επιβράδυνση και νέο κύμα κόκκινων δανείων

DBRS για Ευρωζώνη: Καμπανάκι για απότομη επιβράδυνση και νέο κύμα κόκκινων δανείων

Για απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα προειδοποιεί η DBRS Morningstar με φόντο την ενεργειακή κρίση, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, φέρνοντας περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης αποδίδουν την πρόβλεψή τους για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην αποδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται, με την εμπιστοσύνη καταναλωτή να δέχεται βαρύ πλήγμα και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας να αναμένεται να παρουσιάσουν εξασθένηση.

DBRS για Ευρωζώνη: Καμπανάκι για απότομη επιβράδυνση και νέο κύμα κόκκινων δανείων-1

Την ίδια στιγμή, ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τις διαταραχές στις προμήθειες φυσικού αερίου, ήδη επηρεάζουν τη βιομηχανική παραγωγή.

Επιπλέον, ο τομέας των υπηρεσιών δεν αναμένεται να εμφανίσει ισχυρές επιδόσεις, ενώ και η εξωτερική ζήτηση αποδυναμώνεται, λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις οικονομίες που αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ευρωζώνης.

Ενώ οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να μετριάσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αυτά αντισταθμίζουν μόνο μερικώς το πλήγμα, σημειώνει η DBRS.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστή έκθεση του οίκου αξιολόγησης προειδοποιεί για ένα πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων.

DBRS για Ευρωζώνη: Καμπανάκι για απότομη επιβράδυνση και νέο κύμα κόκκινων δανείων-2

Παρά το πολύ δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, αρχικά με την πανδημία του κορωνοϊού και στη συνέχεια με τις πληθωριστικές πιέσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν βιώσει σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού μέχρι στιγμής, με τα κόκκινα δάνεια να παραμένουν χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα για τα περισσότερα ιδρύματα.

DBRS για Ευρωζώνη: Καμπανάκι για απότομη επιβράδυνση και νέο κύμα κόκκινων δανείων-3

Όμως, η DBRS διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα μία αύξηση στα δάνεια του Stage 2 (αυτά που εμφανίζουν σημαντική αύξηση του πιστωτικού ρίσκου). Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πρόκειται για μία ανησυχητική τάση, καθώς τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν τελικά να γίνουν μη εξυπηρετούμενα και να απαιτήσουν πρόσθετες προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης: 

Bank of America: Έρχεται χρονιά-σοκ για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων το 2023

Deutsche Bank: Η ενεργειακή κρίση μόλις τώρα ξεκινά – Οι 10 λόγοι

Morgan Stanley: Η ύφεση είναι ήδη εδώ – Υποβαθμίζει προβλέψεις για το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News