Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ενέργεια και πληθωρισμός βάζουν «φρένο» στην παγκόσμια οικονομία

ΟΟΣΑ: Ενέργεια και πληθωρισμός βάζουν «φρένο» στην παγκόσμια οικονομία

Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία προκαλούμενες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα επιφέρουν περαιτέρω επιβράδυνσή της το 2023, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ). Στην ενδιάμεσή του έκθεση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, ο Οργανισμός αναθεωρεί σημαντικά επί τα χείρω τις προβλέψεις του κυρίως για το 2023. 

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ αναμένει η παγκόσμια οικονομία να τρέξει με ρυθμό 3% το 2022, όπως εκτιμούσε και τον Ιούνιο, ωστόσο για το επόμενο έτος κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2,2%, 0,6% χαμηλότερα έναντι των πρότερων προβλέψεων.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ του χρόνου αναμένεται να διαμορφωθεί κατά 2,8 τρισ. δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με ότι αναμενόταν έναν χρόνο νωρίτερα. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις του τόσο για το 2022 (8,2% από 7,6% τον Ιούνιο), όσο και για το 2023 (6,6% από 6,3%). 

Για την Ευρωζώνη, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επί τα χείρω αναθεώρηση για ανάπτυξη και πληθωρισμό. 
Ο ΟΟΣΑ αναμένει η οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτυχθεί κατά 3,% φέτος (0,5% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου), ωστόσο για το 2023 προβλέπει να επιβραδυνθεί μόλις στο 0,3% (από 1,6% τον Ιούνιο). Ένα σημείο που χρήζει προσοχής, είναι για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, τη γερμανική η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το 2023 με αρνητικό ρυθμό στο -0,7%. 

Σημαντική είναι και η αναθεώρηση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς οι αναλυτές του Οργανισμού εκτιμούν ότι στο τέλος του 2022 θα διαμορφωθεί στο 8,1% (1,1% υψηλότερα από τις προβλέψεις του Ιουνίου) και στο 6,2% στα τέλη του 2023 (1,6% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο).

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News