Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 11:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό μπαίνουν πάνω από την ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό μπαίνουν πάνω από την ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη και εάν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο συνεδρίου σήμερα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι «οφείλουμε να επιστρέψουμε μεσοπρόθεσμα τον πληθωρισμό στο 2% και θα κάνουμε ό,τι πρέπει, δηλαδή θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις». Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης στις 27 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να υιοθετεί τη στάση της Fed, της οποίας ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις ακόμη και εάν είναι επίπονες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

«Εάν δεν φέρουμε εις πέρας (τον στόχο μας), τότε θα βλάψει την οικονομία πολύ περισσότερο», δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά. Προσέθεσε μάλιστα ότι ο «πρώτος προορισμός» των επιτοκιακών αυξήσεων θα είναι να φτάσει η Ευρώπη σε ένα ουδέτερο στάδιο, όπου τα επιτόκια ούτε θα ενισχύουν ούτε και θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι στην περασμένη συνεδρίαση στις 8 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση 75 μονάδων βάσης, όποτε και η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν άφηναν στο δ.σ. να κινηθεί προς διαφορετική κατεύθυνση πέραν της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει το 8,1% μέχρι το τέλος του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 75 μονάδες βάσης – Βλέπει πληθωρισμό στο 8,1% φέτος

Κ. Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις

Πάουελ: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί επώδυνα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News