Business & Finance Παρασκευή 26/08/2022, 19:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί επώδυνα μέτρα

Πάουελ: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί επώδυνα μέτρα

Τη σταθερή δέσμευση της Fed στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού επανέλαβε ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα είναι σε έναν βαθμό επώδυνες για την αμερικανική οικονομία.

Στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hole, ο Πάουελ τόνισε για άλλη μία φορά ότι η Fed «θα αξιοποιήσει με δυναμική τα εργαλεία της», ώστε να επιτεθεί εναντίον του πληθωρισμού, ο οποίος καλπάζει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Προς απογοήτευση των επενδυτών, οι οποίοι προσδοκούσαν ελαφρώς ηπιότερη στάση δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν κορύφωση του πληθωρισμού στην αρχή του καλοκαιριού, ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καθορισμένο σημείο λήξης για τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι ασθενέστερες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουν επίσης κάποιον πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα δυσάρεστα κόστη της μείωσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, στην περίπτωση αποτυχίας στην επαναφορά της σταθερότητας των τιμών, θα υπάρξει ακόμη πιο σφοδρό πλήγμα», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Στην ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του, ως αποτέλεσμα της οποίας η Wall Street διολίσθησε αισθητά, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η στρατηγική της Fed καθορίζεται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και ότι θα συνεχίσει με επιθετικές κινήσεις έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο του 2%.

«Κινούμε την πολιτική μας με στόχο ένα επίπεδο, το οποίο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%», τόνισε ο Πάουελ και συνέχισε λέγοντας ότι «η επαναφορά της σταθερότητας των τιμών θα απαιτεί κατά πάσα πιθανότητα τη διατήρηση περιοριστικής στάσης για κάποιον καιρό. Τα ιστορικά ρεκόρ προειδοποιούν εναντίον της πρώιμης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής».

Παρότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση (δύο συναπτά τρίμηνα επιβράδυνσης), ο Πάουελ, όπως και αρκετοί ακόμη οικονομολόγοι διακρίνουν ότι οι οικονομικοί δείκτες είναι ισχυροί.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο Πάουελ «έριξε» στο κόκκινο τη Wall Street

Ο Πάουελ δεν είναι πιθανό να πει στους επενδυτές αυτό που θέλουν να ακούσουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News