Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 18:03
ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από το 2% το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ

Πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα

Πάνω από το 2% το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ

Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 2% σκαρφάλωσε -έστω και προσωρινά- η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, μετά τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 7,5% τον Ιανουάριο. 

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 2% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019, αν και λίγο αργότερα υπαναχώρησε στο 1,98%. 

Αντίστοιχες πιέσεις εκδηλώθηκαν και στην απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο θεωρείται πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αλλαγές και το οποίο αυξήθηκε στο 1,45%. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ιανουαρίου, ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες για άνοδο στο 7,2%, αποδείχθηκε ο υψηλότερος από τον Φεβρουάριο του 1982, δηλαδή των τελευταίων 40 ετών. 

Αυτό το στοιχείο ασκεί νέες πιέσεις στη Federal Reserve, η οποία δεν αποκλείεται να εφαρμόσει ένα επιθετικότερο πρόγραμμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. 

Ας σημειωθεί ότι η πρώτη αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής αναμένεται για τον προσεχή Μάρτιο, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει το βασικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και μια μεγαλύτερη αύξηση. 

Την ίδια ώρα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, παραμένοντας σε προ-Covid επίπεδα και πιστοποιώντας την ευρωστία της αγοράς εργασίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News