Business & Finance Σάββατο 29/01/2022, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Αναμένει πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022

Goldman Sachs: Αναμένει πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022

Με τους οικονομολόγους που αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε πέντε επιτοκιακές αυξήσεις μέσα στο 2022, συμπλέουν πλέον και οι αναλυτές της Goldman Sachs, αναμένοντας ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει πιο επιθετική νομισματική πολιτική από ότι προέβλεπαν προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, εκτιμούν ότι από τη ζώνη του 0%-0,25%, η Fed θα φθάσει στο τέλος του 2022 το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,25%-1,50%.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, οι αυξήσεις αυτές θα γίνουν τον Μάρτιο, τον Μάιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ τον ερχόμενο Ιούνιο περιμένουν την ανακοίνωση για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Η αλλαγή αυτή πλεύσης, έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια τον Μάρτιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση, εάν χρειασθεί να ανακοπούν οι υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού που έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. 

Στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν χθες Παρασκευή, ότι ο Δείκτης Κόστους Απασχόλησης αυξήθηκε κατά 4% το έτος έως τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη μεταβολή των τελευταίων δύο δεκαετιών.

«Τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η αύξηση των μισθών υπερβαίνει τα επίπεδα του στόχου της Fed για τον πληθωρισμό έχουν ενισχυθεί και έχουμε αναθεωρήσει την εκτίμησή μας για τον πληθωρισμό», ανέφερουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε έκθεση προς τους πελάτες της τράπεζας. «Επιπλέον, τα σχόλια του προέδρου Πάουελ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι η ηγεσία της Fed είναι ανοιχτή σε έναν πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

Παρόλο που συμφωνούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε πιο επιθετική σύσφιξη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, οι τράπεζες εμφανίσθηκαν διχασμένες αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πόσο επιθετική θα είναι νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η Bank of America αναμένει πλέον επτά αυξήσεις των επιτοκίων το 2022 και η BNP Paribas έξι, ενώ  JP Morgan και Deutsche Bank AG προβλέπουν πέντε.

Από την πλευρά της, η Nomura υπολογίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τον Μάρτιο τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη από το 2000.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Έτοιμοι να «πολεμήσουμε» με κάθε μέσο τον υψηλό πληθωρισμό

Fed: Διπλό σήμα για αύξηση των επιτοκίων Μάρτιο και συρρίκνωση του ισολογισμού της

ΗΠΑ: Τι θα κάνει η Fed εάν η οικονομία σταματήσει ξαφνικά να αναπτύσσεται;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News