Business & Finance Κυριακή 30/01/2022, 11:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρ. Μπόστιτς (Fed): Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Ρ. Μπόστιτς (Fed): Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κινείται με υψηλούς ρυθμούς, τότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτό υποστήριξε στους Financial Times ο Ραφαέλ Μπόστιτς, πρόεδρος του υποκαταστήματος της Fed στην Ατλάντα. 

Ο ίδιος επέμεινε στη δική του εκτίμηση, ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι μέσα στο 2022 να γίνουν τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης αρχής γενομένης από ερχόμενο Μάρτιο, αν και οι πεισματικά υψηλές τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Η Fed τυπικά, αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. 

«Κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι για κάθε συνεδρίαση», δήλωσε ο Μπόστιτς. «Εάν τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί με τρόπο που απαιτείται ή είναι κατάλληλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, τότε θα κλίνω προς αυτή την εκδοχή. Θα νιώθω επίσης άνετα, εάν έχει νόημα να γίνονται αυξήσεις σε διαδοχικές συνεδριάσεις,», δήλωσε στους FT. 

Ο Μπόστιτς υπογράμμισε επίσης ότι θα παρακολουθεί εάν οι υψηλότεροι μισθοί ενισχύουν ουσιαστικά τις τιμές, αν και αναμένει ότι η αύξηση των μισθών θα μετριαστεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωσης της διήμερης συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι το δ.σ. είναι έτοιμο να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση εάν ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται με υψηλούς ρυθμούς.

Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι η Fed τον Μάρτιο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και να κάνει την πρώτη αύξηση τον Μάρτιο, αν και η Nomura περιμένει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης. Μια αύξηση κατά 50 μονάδες θα είναι η πρώτη μετά το 2000. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Αναμένει πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022

Πάουελ: Έτοιμοι να «πολεμήσουμε» με κάθε μέσο τον υψηλό

Fed: Διπλό σήμα για αύξηση των επιτοκίων Μάρτιο και συρρίκνωση του ισολογισμού της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News