Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 13:49
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 2,5 ετών το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Εντείνονται οι πιέσεις στα ομόλογα

Εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων

Σε υψηλό 2,5 ετών το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Εντείνονται οι πιέσεις στα ομόλογα

Νέα επιδείνωση καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή των τελευταίων 2,5 ετών, εν μέσω των προοπτικών αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. 

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύεται κατά 22 μονάδες βάσης και καθορίζεται στο 2,313%, σημειώνοντας άλμα κατά 215% μέσα σε έναν χρόνο (σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021). 

Αντίστοιχη είναι η πορεία και της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου, το οποίο αυξάνεται κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,437%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, όταν και υιοθετήθηκε η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων. 

Με την οικονομία να ανακάμπτει και τον κορωνοϊό σταδιακά να περνάει σε δεύτερη μοίρα, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο σπεύδουν να αποσύρουν τα υποστηρικτικά μέτρα και να αυξήσουν τα επιτόκια. Άλλωστε, το φάντασμα του υψηλού πληθωρισμού ήδη πλανάται πάνω από πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της ευρωπαϊκής. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων (0,5%), μια κίνηση που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2004 και που στοχεύει στην ανακοπή των πληθωριστικών πιέσεων.  

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως όλα δείχνουν, θα προβεί στην πρώτη αύξηση επιτοκίων τον προσεχή Μάρτιο, βάζοντας τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, η οποία είχε εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.  

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αλλαγής της επιτοκιακής πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ξεκινήσει να συζητείται από τον επόμενο μήνα. Άλλωστε, κατά παράδοση η Φρανκφούρτη πάντα περιμένει να δράσει πρώτη η Ουάσιγκτον.  

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αγγίζει το 0,24%, ενώ του ιταλικού ξεπερνάει το 1,7% και του ισπανικού το 1,1%. 

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά spreads, δηλαδή η απόκλιση της απόδοσης σε σχέση με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, καθορίζονται στις 207 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Αγορές: Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έφεραν «καταιγίδα» σε ομόλογα και μετοχές

Ομόλογα: Σε θετικό έδαφος και η απόδοση της γερμανικής πενταετίας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News