Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 17:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις

Κ. Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις

Τη δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακόμη και αν η οικονομική δραστηριότητα «επιβραδυνθεί σημαντικά» στην Ευρωζώνη όπως αναμένεται, εξέφρασε η επικεφαλής της σήμερα Δευτέρα.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια σε αρκετές από τις επόμενες συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα. 

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ευρεία κλίμακας, υποδηλώνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%, από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του 9,1% που βρίσκεται επί του παρόντος. 

«Υπάρχουν περισσότερα μέτρα που είναι γενικά, παρά μέτρα που είναι ειδικά προσαρμοσμένα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. Η προσέγγιση αυτή «δεν ευνοεί απαραίτητα μια καλά συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική».

Η εκτίναξη του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τον εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση, ανάγκασαν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία (κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα). Το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη από τις 19 οικονομίες της Ευρωζώνης, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε περαιτέρω και έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η ύφεση θεωρείται πια βέβαιη. Από την άλλη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, το καταναλωτικό κλίμα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Από τη μεριά τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τονίζουν ότι η οικονομική επιβράδυνση δεν θα τους εμποδίσει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η κύρια συμβολή που μπορούμε να έχουμε στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης». Ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης  Τζεντίμινας Σίμκους, υποστήριξε ότι η ύφεση «δεν σημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις».

Οι μισθοί

Οι χρηματαγορές αναμένουν ότι η  ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δεύτερη επιθετικό αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ αναμένουν τα επιτόκια να διαμορφωθούν υψηλότερα από 2% στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία του οποίου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ένα ακόμη υψηλό ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 9,7% σε ετήσια βάση.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να επιτύχουν το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε στηρίζει ούτε περιορίζει την οικονομία. Σε αυτή τη συγκυρία, θα αποφασίσουν εάν απαιτείται περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, όπως τόνισε. Οι μισθοί ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται εξαιτίας της απότομης αύξησης των τιμών.  

«Η δυναμική των μισθών παραμένει συγκρατημένη μέχρι στιγμής», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Ωστόσο, οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και κάποια κάλυψη της διαφοράς για να αντισταθμίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι πιθανό να φέρουν αύξηση μισθών».

moneyreview.gr με πληφορορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περισσότερες προβλέψεις οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση

Bruegel: Πώς η ΕΚΤ έχασε τον έλεγχο του πληθωρισμού – Οι έξι αστοχίες

Ισ. Σνάμπελ: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News