GREEN ECONOMY

Deutsche Bank: Η ενεργειακή κρίση μόλις τώρα ξεκινά – Οι 10 λόγοι

Deutsche Bank: Η ενεργειακή κρίση μόλις τώρα ξεκινά – Οι 10 λόγοι

Θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από το κλείσιμο ενός διακόπτη για να καλύψει η Ευρώπη το κενό που αφήνει στην αγορά ενέργειας η διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, τονίζει η Deutsche Bank, σε έκθεσή της με την οποία προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης μόλις τώρα ξεκινά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, η Ευρώπη έχει αρκετές προμήθειες φυσικού αερίου για να βγάλει τον χειμώνα, λόγω των ποσοτήτων που συσσώρευσε το καλοκαίρι.

Όμως, υπάρχουν τουλάχιστον 10 σημεία συμφόρησης, τα οποία κρατούν την Ευρώπη πίσω, καθώς προσπαθεί να διασφαλίσει τις προμήθειές της για το 2023 και τα επόμενα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά τη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο και από εκεί στις πιο καθαρές πηγές ενέργειας.

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα της:

1.       Η ασφάλεια των προμηθειών

Η Ε.Ε. εισήγαγε το 58% των καυσίμων της το 2020, από  50% το 1990.  Η Ρωσία παραδοσιακά προμήθευε το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, όμως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το ποσοστό έχει πέσει κάτω από το 8%. Η ζημιά στους αγωγούς Nord Stream σημαίνει ότι οι προμήθειες δεν θα αποκατασταθούν σύντομα.

2.        Η βιωσιμότητα

Το 2016, η Ε.Ε. υπέγραψε τους στόχους της Συνθήκης των Παρισίων για κλιματική ουδετερότητα έως το 20590. Οι εκπομπές ρύπων της Ευρώπης μειώθηκαν κατά 24% έως το 2019 έναντι του 1990 και πρέπει να μειωθούν κατά 55% έως το 2030. Περαιτέρω μειώσεις ήρθαν μέσω του Emissions Trading Scheme (ETS) που καλύπτει το 40% των εκπομπών. Τα μελλοντικά σχέδια προβλέπουν τον διπλασιασμό του μεριδίου των ΑΠΕ τουλάχιστον στο 40% έως το 2030.

3.       Η ανταγωνιστικότητα

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος είναι περίπου έξι φορές ακριβότερες σε σχέση με τη δεκαετία του 2010. Οι χονδρική τιμή του αερίου στην Ευρώπη για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι περίπου 8 φορές υψηλότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ, με το ρεύμα να είναι περίπου 6 φορές ακριβότερο. Μία ύφεση είναι πιθανή, λόγω των περιορισμών στις ροές φυσικού αερίου.

Τα 10 σημεία συμφόρησης στην ενεργειακή μετάβαση

1.       Οι υπάρχουσες υποδομές: Οι μεγαλύτεροι χρήστες ενέργειας δεν μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο με άλλες πηγές.

2.       Οι περιορισμένη δυναμικότητα στο LNG; Η Ευρώπη ανταγωνίζεται τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG στον κόσμο, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.

3.       Μία κακή χρονιά για τις άλλες πηγές: Η παραγωγή των πυρηνικών στη Γαλλία μειώνεται, τα υδροηλεκτρικά ήταν χαμηλότερα λόγω του ζεστού καλοκαιριού και οι χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης.

4.       Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι συνεχείς: Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να είναι βασική πηγή ενέργειας, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε κλίμακα και με χαμηλό κόστος.

5.       Η ενεργειακή κατανάλωση επιμένει: Η συνολική ζήτηση ενέργειας στην Ευρώπη δεν εμφανίζει μεγάλη μεταβολή τις τελευταίες δεκαετίες παρά τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τα μέτρα των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στοχεύουν να απαλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά όχι να μειώσουν τη ζήτηση.

6.       Η χρηματοδότηση: Η στροφή στην καθαρή ενέργεια θα κόστιζε 5,3 τρισ. δολάρια έως το 2050.

7.       Η γραφειοκρατία: Χρονοβόρες και σύνθετες διαδικασίες καθυστερούν την αδειοδότηση των ενεργειακών projects.

8.       Οι ελλείψεις πρώτων υλών: Οι χαμηλές σε άνθρακα τεχνολογίες απαιτούν περισσότερα μέταλλα από τις παραδοσιακές τεχνολογίες, με τον χαλκό να είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

9.       Οι ελλείψεις προσωπικού με δεξιότητες: Η Ευρώπη εισήγαγε κατά ένα τρίτο περισσότερα ηλιακά πάνελ από την Κίνα έως τον Ιούλιο από ό,τι θα μπορούσε να τοποθετήσει όλο τον χρόνο, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

10.   Η αντίδραση του κοινού: Πάνω από το 85% των Ευρωπαίων στηρίζει τους στόχους για τις ΑΠΕ, όμως στην πράξη, οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα συναντούν αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Τα 200 δισ. ευρώ δεν θα σώσουν τη Γερμανία από την ύφεση

Συναγερμός από Moody’s για σαμποτάζ και σε άλλες υποδομές: Ποιες βάζει στο κάδρο

Eurasia: Τέλος για πάντα ο Nord Stream; Τι συμβαίνει με τους αγωγούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News