BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Απαντούν με αύξηση των σταθερών επιτοκίων και μείωση στα κυμαινόμενα

Τράπεζες: Απαντούν με αύξηση των σταθερών επιτοκίων και μείωση στα κυμαινόμενα

Σε αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, περιορίζοντας το όφελος για νέους δανειολήπτες που θέλουν να κλειδώσουν την δόση του δανείου για την αγορά ή επισκευή κατοικίας για μεγάλες διάρκειες έως και 30 χρόνια. Τα σταθερά επιτόκια που κυριάρχησαν τα τρία τελευταία χρόνια δίνοντας διέξοδο σε πάνω από 40.000 νέους δανειολήπτες για την αγορά κατοικίας με χρηματοδοτήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ, καθίστανται ζημιογόνα μετά την άνοδο του κόστους χρήματος πια για τις τράπεζες και για αυτό προχωρούν σε σταδιακές αυξήσεις.

Την αρχή έκανε η Alpha Bank με αύξηση των σταθερών επιτοκίων κατά 40 μονάδες βάσης και ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα η Eurobank με άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης. Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα, σε αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια θα προχωρήσουν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα Πειραιώς. 

Η άνοδος των σταθερών επιτοκίων συνδυάζεται με μειώσεις στο περιθώριο που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τα κυμαινόμενα επιτόκια και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Eurobank, η οποία παράλληλα με την αύξηση των σταθερών της επιτοκίων προχώρησε σε μείωση του spread κατά μισή μονάδα στα κυμαινόμενα (είχε προηγηθεί μείωση άλλων 80 μονάδων τον Ιούλιο), διατηρώντας σε ελκυστικό επίπεδο το τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο και αντισταθμίζοντας εν μέρει την άνοδο του euribor 3μήνου, που έχει αναρριχηθεί στο 1,2%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανάλογη «διπλή» κίνηση θα προχωρήσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση στα σταθερά επιτόκια της Εθνικής Τράπεζας θα κινηθεί επίσης στις 50 μονάδες βάσης, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα θα είναι και η αύξηση που θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα συνδυαστεί με μείωση στο περιθώριο για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, από το επίπεδο του 2,65%-3,75% που ισχύει σήμερα, ανάλογα με την πιστοληπτική διαβάθμιση του πελάτη.

Μετά τις αναπροσαρμογές τα σταθερά επιτόκια της Alpha Bank ξεκινούν από 3,20% (από 2,80% πριν) για διάρκεια 5 ετών και κλιμακώνονται στο 3,40% για τα 10 έτη, στο 3,60% για τα 15 έτη, στο 3,80% για 20 έτη, στο 4% για 25 έτη και στο 4,20% για την τριακονταετία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σταθερά επιτόκια της Alpha Bank προσαυξάνονται κατά 0,20% εφόσον το δάνειο ξεπερνά το 60% της αξίας του ακινήτου, ενώ μετά την λήξη της σταθερής περιόδου εφαρμόζεται κυμαινόμενο επιτόκιο, που διαμορφώνεται με βάση το euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου που ξεκινά από 3% και φτάνει έως και το 3,50% ανάλογα με το ύψος του δανείου. 

Αντίστοιχα το σταθερό επιτόκιο της Eurobank για μικρή διάρκεια 3ετών διαμορφώνεται πλέον στο 3,10% (από  2,90% πριν) και των 5 ετών στο 3,60% (από 3,10% πριν) και κλιμακώνονται στο 4% για τα 10 έτη, στο 4,20% για τα 15 έτη, στο 4,40% για τα 20 έτη, στο 4,50% για τα 25 έτη και στο 4,70% για τα 30 έτη. Η Τράπεζα μετά την λήξη της σταθερής περιόδου, εφαρμόζει κυμαινόμενο επιτόκιο που διαμορφώνεται με βάση το euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου που ξεκινά από 2,10% (ή 1,35% σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεσμεύσει cash collateral) και φθάνει έως και το 3,10%.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, τα σταθερά επιτόκια που ισχύουν σήμερα ακόμη και μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά όχι μόνο σε σχέση με το κόστος χρήματος που επιβαρύνεται η τράπεζα προκειμένου να κλειδώσει τις μακροχρόνιες διάρκειες, αλλά και σε σχέση με τα ισχύοντα κυμαινόμενα. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του τομέα δανείων retail banking της Eurobank κ. Γιώργος Παπαϊωάννου «τα σταθερά επιτόκια ήταν παραδοσιακά στο παρελθόν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα κυμαινόμενα και η προώθηση το 2019 πρώτα από την Eurobank των χαμηλών σταθερών αποτέλεσε μια πρωτοποριακή κίνηση που συνέπεσε με την αντιστροφή της τάσης στην πορεία των επιτοκίων, επιτρέποντας σε έναν σημαντικό αριθμό δανειοληπτών να επωφεληθούν της δυνατότητας να κλειδώσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τη δόση του δανείου τους για μεγάλη χρονική διάρκεια έως και 30 χρόνια». 

Με δεδομένες τις προβλέψεις για ανακοπή της ανοδικής πορείας των επιτοκίων από το 2023 εφόσον ο πληθωρισμός τιθασευθεί και εκτονωθεί η γεωπολιτική κρίση, ο συνδυασμός σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου μετά την λήξη της σταθερής διάρκειας, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για νέους δανειολήπτες, δίνοντάς τους την δυνατότητα να επωφεληθούν ακόμη από τα σταθερά χαμηλά επιτόκια, αλλά και από τη μείωση των spreads στα κυμαινόμενα. Να σημειωθεί ότι για όσους δανειολήπτες επιλέγουν σταθερό επιτόκιο συγκεκριμένης διάρκειας, όπως 3,5 ή 10 ετών, το spread που θα επιβαρύνει το κυμαινόμενο επιτόκιο στην συνέχεια, συμφωνείται με την υπογραφή της σύμβασης και δεν αλλάζει. 

Διαβάστε επίσης: 

Δάνεια: Γιατί η απόφαση για «κλείδωμα» των επιτοκίων πρέπει να ληφθεί «εδώ και τώρα»

Αυξάνονται τα επιτόκια, πιέζονται οι δανειολήπτες

Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Τι σημαίνει για δανειολήπτες και καταθέτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News