Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 08:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διπλασιάζει τα επιτόκια στα υψηλά δεκαετίας

ΕΚΤ: Διπλασιάζει τα επιτόκια στα υψηλά δεκαετίας

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας θα ανεβάσει σήμερα τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ.

Μπορεί η αύξηση του κόστους δανεισμού να προκαλεί δυσαρέσκεια στους πολιτικούς, μεταξύ αυτών και η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, όμως όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν μια δεύτερη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Πρακτικά, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να διπλασιάσει σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων, στο 1,5%.

Το κίνητρό της δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται σχεδόν στο 10% και άρα είναι πενταπλάσιος από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ.

Αυτή τη στιγμή, για την κεντρική τράπεζα, η προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού προηγείται από την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις του ενεργειακού σοκ.

Άλλωστε, έπειτα από την πτώση του ευρώ, η ΕΚΤ πιέζεται να ακολουθήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Fed.  

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο περιορισμός των αναπάντεχων κερδών των τραπεζών από την αύξηση των επιτοκίων αλλά και το πότε θα αρχίσουν να αντιστρέφονται οι αγορές ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ που έγιναν στις πρόσφατες κρίσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Κολλημένα στο μηδέν τα επιτόκια καταθέσεων

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Στις «παρυφές» του 2008 – Ανάμεσα στις επιτοκιακές αυξήσεις και την ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News