Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 18:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θέλουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θέλουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Πιέσεις για ακόμη μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων – της τάξης των 75 μονάδων βάσης – ασκούν όλο και περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σήμερα, μία σειρά επικεφαλής κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη τάχθηκαν υπέρ μίας μεγάλης αύξησης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο Martin Kazaks, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση «σηκώνει» επιθετικές κινήσεις, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. «Θα τασσόμουν υπέρ των 75 μονάδων βάσης – ας πάρουμε ένα μεγαλύτερο βήμα κι ας ανεβάσουμε τα επιτόκια ταχύτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι οι κινήσεις της Τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι πιο ήπιες.

Αντίστοιχη ήταν και η θέση που υιοθέτησε ο Gediminas Simkus, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, ο οποίος δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι μία αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα ήταν οπωσδήποτε υπερβολική τη δεδομένη φάση, ενώ οι 50 μονάδες βάσης είναι το απολύτως ελάχιστο. «Δεν θα εκπλαγώ εάν δω ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τάχθηκε υπέρ μίας αύξησης 75 μονάδων βάσης.

Νωρίτερα σήμερα και ο Madis Müller της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας στήριξε μία επιτοκιακή αύξηση αντίστοιχου βεληνεκούς με αυτήν που αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο και το καλοκαίρι. «Είχαμε ήδη δύο σημαντικές αυξήσεις και πιστεύω ότι δικαιολογείται κάτι ανάλογο τώρα, εάν κοιτάμε τις προβλέψεις», δήλωσε ο ίδιος στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Pablo Hernandez de Cos επικεφαλής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας καθόρισε το εύρος του επιτοκίου μεταξύ 2,25 και 2,5%, το οποίο κατά τον ίδιο θα μπορέσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2024. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι δεν προτείνεται η αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων, ιδίως δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία της Ευρωζώνης.

Πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με τα άλλα μέλη του συμβουλίου διατήρησε ο Mario Centeno, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, προειδοποιώντας σήμερα ότι εάν τα επιτόκια ανέβουν υπερβολικά στο πλαίσιο της «μάχης» εναντίον του πληθωρισμού, τότε η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αναιρέσει τις κινήσεις σε βάθος χρόνου, καθώς θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα η ευρωπαϊκή οικονομία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δάνεια: Γιατί η απόφαση για «κλείδωμα» των επιτοκίων πρέπει να ληφθεί «εδώ και τώρα»

Λαγκάρντ: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό μπαίνουν πάνω από την ανάπτυξη

Κ. Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News