Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 12:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη για προτελευταία φορά για το 2022 και αν δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Η αύξηση αυτή θα διαμορφώσει το επιτόκιο αποδοχής διευκόλυνσης καταθέσεων στο 1,50%, από 0,75% που βρίσκεται σήμερα και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν άνοιξε ένας κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ελέω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Χρηματαγορές, επενδυτές και αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας έτσι την πορεία που έχει χαράξει αναφορικά με τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός ο οποίος τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε ιστορικό υψηλό στο 9,9%

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων-1Πλέον το ερώτημα που πλανάται είναι στο πότε είναι διατεθειμένοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να κλείσουν αυτόν τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων. Οι παράγοντες των αγορών προσπαθούν να διακρίνουν για πόσο διάστημα η ανώτατη ευρωπαϊκή αρχή της Ευρωζώνης προτίθεται να προχωράει με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων κι ενώ η ενεργειακή κρίση προκαλεί αφαίμαξη στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα του ιπτάμενου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που έχει επιφέρει, πιθανό να δίνει βήμα στα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ που ερίζουν για μια πιο προσεκτική και πιο χαμηλών τόνων νομισματική πολιτική.

Από τη μεριά τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ακόμη δρόμο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα έχει διαμορφώσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,5% έως τον Μάρτιο του 2023. Από το χρονικό εκείνο σημείο αναμένουν να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αυξήσεων των επιτοκίων.

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων-2

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της τον Φεβρουάριο του 2023. Αν υποθέσουμε ότι διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα είναι σύμφωνο με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στο Bloomberg.

«Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την καταπολέμηση του πληθωρισμού», τονίζει από τη μεριά του ο Έλμαρ Βέλκερ, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Landesbank Baden-Wuerttemberg, τη μεγαλύτερη περιφερειακή κρατική τράπεζα της Γερμανίας. «Όμως μπορεί να αρχίσουν οι αξιωματούχοι της να ενεργούν πιο ευέλικτα από τις αρχές του 2023».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί επίσης για το φαινόμενο του πληθωρισμού και τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, προβλέποντας ύφεση σε περισσότερο από το ήμισυ των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης τον χειμώνα που έρχεται. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική θα πρέπει πιθανώς να παραμείνει και το επόμενο έτος.

Το πόσο πιο ψηλά μπορεί να φθάσουν τα επιτόκια σε σχέση με το επίπεδο όπου αρχίζουν να περιορίζουν την οικονομία, ένα επίπεδο που θεωρείται ότι βρίσκεται πλησίον του 2%, ενδεχομένως να είναι ένα θέμα τριβής στο μέλλον. 

«Η ΕΚΤ δεν πρέπει να τα παρατήσει πολύ σύντομα», δήλωσε από την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

Η άποψη του Σλοβάκου κεντρικού τραπεζίτη, Πίτερ Καζιμίρ είναι ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε». 

Οι χρηματαγορές αναμένουν το κόστος δανεισμού να σκαρφαλώνει πάνω από το 3% το 2023, ένα επίπεδο που τα «γεράκια» της ΕΚΤ  όπως ο Βέλγος Πιερ Ουνς έχουν χαρακτηρίσει «λογικό». 

Από την άλλη, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι αν το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ 2,25% με 2,50% μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Σεντένο εμφανίζεται σκεπτικός, επισημαίνοντας ότι η «χειρότερη περίπτωση» για την ΕΚΤ θα ήταν να αναγκαστεί να υποχωρήσει αφού θα έχει πάει αρκετά μακριά (σε σχέση με τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Στις «παρυφές» του 2008 – Ανάμεσα στις επιτοκιακές αυξήσεις και την ύφεση

EKT: Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστούν και το 2023

ΕΚΤ: Μέσα στο 2023 έρχεται και η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News