Business & Finance Κυριακή 23/10/2022, 08:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Στις «παρυφές» του 2008 – Ανάμεσα στις επιτοκιακές αυξήσεις και την ύφεση

ΕΚΤ: Στις «παρυφές» του 2008 – Ανάμεσα στις επιτοκιακές αυξήσεις και την ύφεση

Στην περιοχή που είχε βρεθεί λίγο πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 θα βρεθεί ξανά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της, σε μία περίοδο που, όπως φαίνεται, βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. 

Ήταν τον Ιούλιο του 2008, λίγο προτού η Ευρωζώνη εισήλθε σε μία ύφεση τεσσάρων τριμήνων, που το δ.σ. της ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μετά από ένα έτος, μόνο και μόνο για να αλλάξει πορεία πολύ σύντομα μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers που προκάλεσε χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές. 

Αυτή την φορά, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, ο οποίος πυροδοτείται από την ενεργειακή κρίση μέσα σε ένα σκηνικό πολέμου, που αυξάνει το κόστος διαβίωσης και απειλεί με ύφεση την οικονομία. 

Euro-Area Inflation Hit 9.9% in September
 
 

Η ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού θα διατηρήσει τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης δεσμευμένους στις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις, παρότι αυτό έχει φέρει τον κίνδυνο της ύφεσης πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. 

Για το λόγο αυτό, ενώ πολλοί οικονομολόγοι κάνουν λόγο για έναρξη ύφεσης στην Ευρωζώνη, περιμένουν ακόμη μία επιτοκιακή αύξηση τζάμπο των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Οι μνήμες όμως τώρα του γνωστού ως λάθους πολιτικής το 2008 έχουν αρχίσει να στοιχειώνουν την ΕΚΤ, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται παρότι η ανάπτυξη συρρικνώνεται. Η προοπτική αυτή είναι πολύ πιθανόν να καταστήσει τις αποφάσεις ως προς τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις πολύ πιο δύσκολες. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία αναμένεται να δείξουν ανάπτυξη στις ΗΠΑ, συρρίκνωση στη Γερμανία και επιβράδυνση στη Γαλλία.

        Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα:

Πηγή: Bloomberg

 

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, αφού συρρικνώθηκε στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. 

Αμερικανικό ΑΕΠ

Στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο 

Πηγή: Bureau of Economic Analysis

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

EKT: Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστούν και το 2023 

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα ρίξει την Ευρωζώνη σε ύφεση το 2023

Λαγκάρντ: Επιβράδυνση και πληθωρισμός απειλούν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News