Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 13:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: H Fed έτοιμη να ανεβάσει τα επιτόκια

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: H Fed έτοιμη να ανεβάσει τα επιτόκια

Αύριο ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία προβλέπεται πως για πολλούς λόγους θα μείνει στην ιστορία. Η αγορά αναμένει πως η Fed είτε θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσεις για τρίτη συνεχόμενη φορά στο 3,25% είτε κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 3,5%. Το τι θα συμβεί μετά όμως είναι ακόμη άγνωστο.

Οι αναλυτές διχάζονται για το ενδεχόμενο μίας ακόμη μεγάλης αύξησης τον Νοέμβριο, αλλά και για το σενάριο επαρκούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Έτσι, αναμένουν πως το βασικό βραxυπρόθεσμο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος 3,5% έως 4% μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Ακόμη πιο απρόβλεπτο είναι το τοπίο για τον Δεκέμβριο.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Fed είναι βέβαια ο πληθωρισμός, αλλά η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, οι καταναλωτικές δαπάνες ικανοποιητικές και οι τιμές των κατοικιών παραμένουν υψηλά παρότι υπήρξε σημαντική αύξηση στα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων. Στην περίπτωση δηλαδή που η Fed προχωρήσει σε υπερβολικά επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία σε ήπια ύφεση.

Βαρίδι για τα χρηματιστήρια

Ακόμη και εάν η οικονομία αποφύγει μία μεγάλη ύφεση, είναι πιθανό πως τα χρηματιστήρια, τα οποία ήδη καταγράφουν σημαντικές απώλειες φέτος, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές αδυνατούν να προβλέψουν το επίπεδο των επιτοκίων στα μέσα του 2023, με τα στοιχήματα να ποντάρουν μεταξύ 3,25% έως και 5%. Επιπλέον, μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, ιδίως η ΕΚΤ, αναμένεται να ριχτούν πιο επιθετικά στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, εντείνοντας τις διακυμάνσεις στις αγορές.

«Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ακόμη αρκετό δρόμο για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της Fed και της ΕΚΤ. Οι φόβοι περί ύφεσης δημιουργούν ένα πιο αδύναμο φόντο για τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο και οι παγκόσμιες προβλέψεις παραμένουν αφύσικα ασταθείς» δηλώνει σε σχετική έκθεση ο Λουίτζι Σπεράντζα, επικεφαλής οικονομολόγος και παγκόσμιος επικεφαλής της BNP Paribas Markets 360.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ύφεση στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και παρότι ενδέχεται να μην είναι βαθιά, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παρατεταμένη. Για τις ΗΠΑ, το μακροοικονομικό τοπίο είναι «λιγότερο αρνητικό» σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται επιθετική νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με το CNN, η κατάσταση στα χρηματιστήρια έχει «ταρακουνήσει» τους επενδυτές, οι οποίοι πίστευαν – παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του προέδρου της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ – ότι η Fed θα μειώσει ταχύτητα. Εάν όμως δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει ούτε να κατεβάσει ρυθμούς ούτε και να κάνει προσωρινή παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις το 2023.

Όπως έχει δηλώσει και ο Πάουελ, οι κινήσεις της Fed εξαρτώνται άμεσα από τα οικονομικά στοιχεία και μέχρι στιγμής οι οικονομικές επιδόσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. «Αυτή η συνεδρίαση θα είναι πολύ σημαντική ενόψει όλων των πρόσφατων στοιχείων. Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μεταβολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρότζερ Αλιάγκα – Ντίαζ, οικονομολόγος στην Vanguard.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Η πορεία των επιτοκίων όταν «κάτσει η σκόνη»

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Θα καταρρεύσουν οι τιμές των κατοικιών;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News