Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια

Έκκληση να προχωρήσουν σε δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων απηύθυνε στις κεντρικές τράπεζες, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), παρά την αυξανόμενη απειλή ύφεσης και αστάθειας στις αγορές συναλλάγματος.

Παρότι αναγνώρισε ότι ο κίνδυνος ύφεσης και χρέους αυξάνεται, η BIS εκτιμά ότι η καταπολέμηση του ραγδαία αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει προτεραιότητα. 

«Είναι σημαντικό να δράσουμε έγκαιρα και δυναμικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το όριο, ο Μπόριο είπε ότι αυτό είναι το «ερώτημα του 1 δισεκατομμυρίου, 3 δισεκατομμυρίων, οποιουδήποτε αριθμού δισεκατομμυρίων δολαρίων θέλετε να πείτε».

«Αυτό που κάνει το θέμα ιδιαίτερα περίπλοκο», πρόσθεσε, «είναι ότι πρόκειται για την πρώτη φορά τουλάχιστον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού σε μια περίοδο που ήδη ξεσπούν κρίσεις χρέους και που υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις υπερτιμημένες αγορές ακινήτων».

Επιπλέον, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνέχισαν να αναθεωρούνται προς τα κάτω, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό προς τα πάνω. Μάλιστα, η BIS εφιστά την προσοχή ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στο μέλλον.

Ο Μπόριο προειδοποίησε ότι η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου θα είναι δύσκολη δεδομένης της περιορισμένης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας άλλων μεγάλων παραγωγών και των χαμηλών επενδύσεων σε νέα έργα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίμονες αυξήσεις των τιμών των αγαθών που σχετίζονται με το πετρέλαιο, ενώ το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει μεγάλο και παρατεταμένο αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτελέσει σημαντικό αντίβαρο στη βιομηχανική παραγωγή.

Αναφερόμενος στο ισχυρό δολάριο,  υπογράμμισε ότι επιτείνει τα προβλήματα πληθωρισμού και αυξάνει επίσης την πίεση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια, αλλά τώρα αγωνίζονται να τα αποπληρώσουν καθώς τα δικά τους νομίσματα καταρρέουν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News