Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 08:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» – Οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα

Ο πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» – Οι προβλέψεις για την επόμενη  ημέρα

Ο πληθωρισμός επιτέλους επιβραδύνει διεθνώς, έπειτα από το χειρότερο σοκ των τελευταίων δεκαετιών. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει στις χαμηλές τιμές που επικρατούσαν πριν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ή ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείψουν τα σχέδια για επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους.

Καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι τιμές των βασικών πρώτων υλών, από το πετρέλαιο μέχρι τον χαλκό και το σιτάρι, έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος των βιομηχανικών αγαθών και των τροφίμων. Επιπλέον, οι μεταφορές γίνονται φθηνότερες, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού ανακάμπτουν σιγά-σιγά από την πανδημία, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Όμως, μετά το χειρότερο σοκ ανατιμήσεων των τελευταίων δεκαετιών, η ταχύτητα με την οποία θα αποκλιμακωθούν οι τιμές ποικίλλει, με την Ευρώπη να παραμένει στο επίκεντρο της πληθωριστικής κρίσης.

Η JP Morgan προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5,1% το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, περίπου στα μισά των επιπέδων του πρώτου εξαμήνου.

Παρόλα αυτά, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, οι οποίες δεν κατάφεραν να προβλέψουν το πληθωριστικό σοκ της πανδημίας, πρόκειται να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων ακόμη και εάν ο πληθωρισμός πράγματι έχει πιάσει «ταβάνι». Η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο  για μια ακόμη επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, λέγοντας στους άλλους κεντρικούς τραπεζίτες στο Jackson Hole την Παρασκευή ότι η τελευταία υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ «απέχει πολύ» από αυτό που θέλουν να δουν οι policymakers.

Την επόμενη μέρα, η Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται να αυξηθεί πάνω ​​από το ρεκόρ του 8,9% του Ιουλίου και η Citigroup προβλέπει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 18% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ΗΠΑ, αντίθετα, θα είναι η ανεπτυγμένη οικονομία που θα βιώσει την ταχύτερη διολίσθηση του πληθωρισμού, εν μέρει χάρη στο ισχυρό δολάριο, σύμφωνα με την JP Morgan.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Jackson Hole: Η Fed δεν μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό που οφείλεται σε δημοσιονομικούς λόγους

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ: Απαιτούνται θυσίες για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News