Business & Finance Σάββατο 27/08/2022, 19:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jackson Hole: Η Fed δεν μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό που οφείλεται σε δημοσιονομικούς λόγους

Jackson Hole: Η Fed δεν μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό που οφείλεται σε δημοσιονομικούς λόγους

Η Federal Reserve δεν θα είναι σε θέση να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις επειδή έχουν τις ρίζες τους στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole της κεντρικής τράπεζας το Σάββατο.

«Το γεγονός ότι περίπου το ήμισυ της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού έχει δημοσιονομικές ρίζες θέτει ορισμένες προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σήμερα. Όχι μόνο ο δημοσιονομικός πληθωρισμός τείνει να είναι ιδιαίτερα επίμονος, αλλά απαιτεί επίσης μια διαφορετική πολιτική απάντηση», ανέφεραν οι συντάκτες του εγγράφου, Francesco Bianchi του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και Leonardo Melosi της Fed του Σικάγο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο και πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν έκτοτε ότι ήταν πολύ αργά για αυτό. Ωστόσο, οι Bianchi και Melosi υποστήριξαν ότι ακόμη κι αν είχε ξεκινήσει πιο νωρίς δεν θα είχε μεγάλη διαφορά για τον πληθωρισμό.

«Όταν ο πληθωρισμός είναι δημοσιονομικής φύσης, η νομισματική πολιτική από μόνη της μπορεί να μην δίνει μία αποτελεσματική απάντηση», έγραψαν.

«Η αύξηση των επιτοκίων θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο μια μέτρια μείωση του πληθωρισμού, με μεγάλες επιπτώσεις ωστόσο στην παραγωγή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο πληθωρισμός είναι δημοσιονομικής φύσης, η κεντρική τράπεζα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μείωσή του».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News