Business & Finance Παρασκευή 2/09/2022, 18:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στίγκλιτς: 3 λόγοι για τους οποίους η Fed μπορεί να επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις

Στίγκλιτς: 3 λόγοι για τους οποίους η Fed μπορεί να επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις

Ακριβώς αντίθετο ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα των επιτοκιακών αυξήσεων σε σχέση με αυτά που αναμένουν οι αξιωματούχοι της Fed, προειδοποίησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς, λέγοντας ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Στίγκλιτς: 3 λόγοι για τους οποίους η Fed μπορεί να επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις-1«Η πραγματική ανησυχία στο μυαλό μου είναι, θα αυξήσουν τα επιτόκια σε πολύ υψηλό επίπεδο, υπερβολικά γρήγορα, για πολύ καιρό;» είπε ο Στίγκλιτς στο CNBC. Ο ίδιος τόνισε ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης από τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια, αλλά παράλληλα η επιθετική προσαρμογή της Fed ενδέχεται να ενισχύσει τον πληθωρισμό για τρεις λόγους.

Πρώτον, κατά τον Στίγκλιτς η πηγή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι από την πλευρά τις προσφοράς. «Οι αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε περισσότερο πετρέλαιο, χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, περισσότερα τρόφιμα, χαμηλότερες τιμές τροφίμων; Η απάντηση προφανώς είναι όχι. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», τόνισε ο ίδιος.

Δήλωσε αντιθέτως ότι προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις τέτοιου είδους θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις, ώστε να μετριαστούν τα προβλήματα προσφοράς, τα οποία και αναταράσσουν την οικονομία. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει τις επενδύσεις δυσκολότερες.

Δεύτερον, ο ίδιος σημείωσε ότι τα περιθώρια κέρδους μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται παράλληλα με τα έξοδά τους. «Δεν μετακυλίουν απλώς τα κόστη τους (στους καταναλωτές), αλλά τα αυξάνουν κιόλας», τόνισε ο Στίγκλιτς λέγοντας ότι όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι εταιρείες τείνουν να εκμεταλλεύονται περισσότερο την αύξηση των τιμών. «Επομένως, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε μη ανταγωνιστικές αγορές ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό», προειδοποίησε.

Τέλος, κατά τον Στίγκλιτς, οι επιτοκιακές αυξήσεις μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω έναν πολύ σημαντικό παράγοντα ώθησης του πληθωρισμού: την αγορά κατοικιών. «Αυξάνεις τα επιτόκια, φαίνεται στα ενοίκια, και υπάρχει έκθεση της Fed που το δείχνει αυτό», δήλωσε ο ίδιος.

φωτ. AP

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Πάουελ: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί επώδυνα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News