Business & Finance Κυριακή 28/08/2022, 08:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ: Απαιτούνται θυσίες για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ: Απαιτούνται θυσίες για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός

Μία μεγαλύτερη «θυσία» απαιτείται για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων σε σχέση με τους κύκλους σύσφιγξης στο παρελθόν, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι προειδοποίησαν πως οι κίνδυνοι για την αποσταθεροποίηση των τιμών θα γίνουν ανεξέλεγκτοι εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ενδεικτικά, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου τς ΕΚΤ, και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, διοικητής της τράπεζας της Γαλλίας, δήλωσαν χθες ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «σφιχτή« για ένα παρατεταμένο διάστημα.

«Είναι πιθανό πως οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να θυσιάσουν περισσότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, ακόμη και εάν οι τιμές ανταποκριθούν πιο έντονα στις αλλαγές στις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, διότι η παγκοσμιοποίηση του πληθωρισμού, καθιστά δυσκολότερο για τις κεντρικές τράπεζες τον έλεγχο των πιέσεων στις τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σνάμπελ.

Από την πλευρά του ο Βιλρουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι η Τράπεζα ομόφωνα θέλει να προχωρήσει σε σχετικά μεγάλη επιτοκιακή αύξηση, την οποία τοποθέτησε μεταξύ 1 και 2% «μέχρι το τέλος του έτους». Ο ίδιος βέβαια τόνισε ότι μία αύξηση 50 μονάδων βάσης θα είναι αρκετή για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο του Jackson Hole στις ΗΠΑ, η Σνάμπελ δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα, ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός γρήγορα πιο κοντά στον στόχο» του 2%, ενώ τόνισε ότι «εάν μία κεντρική τράπεζα υποτιμήσει την επιμονή του πληθωρισμού, όπως πολλοί από εμάς έχουμε κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και εάν αργήσει να εφαρμόσει τις πολιτικές της, το κόστος μπορεί να είναι σημαντικό».

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ: Απαιτούνται θυσίες για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός-1

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ (φωτ. Reuters)

Η Σνάμπελ, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προειδοποίησε επίσης ότι «οι απροσδόκητες πιέσεις μέσω των αγωγών, οι περιοριστικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και οι περιορισμοί στην συνολική προσφορά απειλούν να δώσουν ώθηση σε μία πληθωριστική διαδικασία η οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να ελεγχθεί, όσο πιο διστακτικά την αντιμετωπίζουμε».

«Είναι υψηλό και το κόστος, αλλά και η πιθανότητα του να καταστεί μόνιμος ο πληθωρισμός στις προβλέψεις», δήλωσε η Σνάμπελ, τονίζοντας ότι «σε αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν με δυναμική».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Kazaks, ΕΚΤ: Χρειάζεται άλλη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Πάουελ: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί επώδυνα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News