Business & Finance Παρασκευή 22/07/2022, 13:01
BUSINESS & FINANCE

Είναι η ύφεση το τίμημα που θα πληρώσουμε για τον έλεγχο του πληθωρισμού;

Είναι η ύφεση το τίμημα που θα πληρώσουμε για τον έλεγχο του πληθωρισμού;

Αφότου υποτίμησαν το χειρότερο κύμα πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών, οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν τώρα να σπρώξουν τις οικονομίες τους με δύναμη προς την ύφεση, στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τις τιμές.

Οι φόβοι ότι οι χαράσσοντες τις πολιτικές ίσως να το παρακάνουν με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων πληθαίνουν, όπως ακριβώς μερικοί παραδέχονται τώρα ότι το παράκαναν με τα μέτρα στήριξης για την ανάκαμψη από την πανδημία, σημειώνει το Bloomberg.

Προς το παρόν, οι κεντρικές τράπεζες σε πολλές ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφώσει. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα αυξηθεί από 9% σε ετήσια βάση που ήταν το δεύτερο τρίμηνο στο 9,3% το τρίτο τρίμηνο, πριν να υποχωρήσει στο ακόμα υψηλό επίπεδο του 8,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Με τους ρυθμούς της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η επίτευξη της λεγόμενης «ομαλής προσγείωσης» των οικονομιών είναι δύσκολη. Οι οικονομολόγοι της Citigroup υπολογίζουν τις πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης στο 50%, ενώ οι αναλυτές της Bank of America προβλέπουν «ήπια ύφεση» φέτος στις ΗΠΑ, καθώς οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα των policymakers να αποφύγουν την ύφεση έχει καταρρεύσει. Οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ οι προσδοκίες για ύφεση βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την επιβράδυνση της πανδημίας τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να κινούνται προσεκτικά, παρότι οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές, λέει ο Dario Perkins της TS Lombard στο Bloomberg. «Βρισκόμαστε σε ένα μονοπάτι υπερβολικής σύσφιξης», σημειώνει. «Η ανησυχία είναι ότι, έχοντας ντροπιαστεί από τον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν τώρα να επανορθώσουν και ο κίνδυνος είναι ότι θα υπεραντιδράσουν και θα προκαλέσουν περιττή ζημιά στην παγκόσμια οικονομία».

Ορισμένοι αξιωματούχοι εκφράζουν ήδη ανησυχίες για τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων. Ανάμεσα σε αυτούς η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City, Esther George, η οποία προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι η βιασύνη για σύσφιγξη της πολιτικής θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης χθες, κάνοντας την πρώτη αύξηση σε 11 χρόνια και τη μεγαλύτερη από το 2000. Αυτό συνέβη καθώς η πιθανότητα συρρίκνωσης της οικονομίας έχει αυξηθεί στο 45% από 30% τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg ανάμεσα σε οικονομολόγους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει το ενδεχόμενο μιας κίνησης 50 μονάδων βάσης και η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης στις 27 Ιουλίου. Η Τράπεζα του Καναδά έχει ήδη σοκάρει με μια κίνηση 100 μονάδων βάσης.

Στις αναδυόμενες οικονομίες, η South African Reserve Bank αύξησε το επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού σε σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ οι Φιλιππίνες εξέπληξαν αυτόν τον μήνα με μια απρογραμμάτιστη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια – Αύξηση 50 μονάδων βάσης μετά από 11 χρόνια

ΕΚΤ: Τι θα κάνει μετά τις 50 μονάδες βάσης – Οι αντιδράσεις των αναλυτών

ΕΚΤ: Τι ήθελαν να ακούσουν και δεν άκουσαν οι αναλυτές για το TPI

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News