Business & Finance Σάββατο 27/08/2022, 17:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kazaks, ΕΚΤ: Χρειάζεται άλλη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Kazaks, ΕΚΤ: Χρειάζεται άλλη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πλέον πολύ πιθανή, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιλέξει μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, δήλωσε το Σάββατο ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Martins Kazaks.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και μια παρόμοια κίνηση αναμένεται για τις 8 Σεπτεμβρίου, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να μιλούν για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μια λογική επιλογή», δήλωσε στο Reuters ο Kazaks, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας. «Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε τόσο τις 50 όσο και τις 75 μονάδες βάσης ως πιθανές κινήσεις.

«Όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 μ.β.», είπε ο Kazaks σε συνέντευξή του στο περιθώριο του οικονομικού συμποσίου Jackson Hole της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει το τετραπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ και εξακολουθεί να είναι πιθανό να ανέβει υψηλότερα πριν αρχίσει να υποχωρεί.

«Αν δούμε ότι πρέπει να υπερβούμε το ουδέτερο, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε», είπε. «Αλλά ας μην προτρέχουμε».

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει κάποια στιγμή να μειώσει τον ισολογισμό της, αλλά, προς το παρόν, θα πρέπει να ασχολείται κυρίως με τα επιτόκια.

Μια επιπλοκή για την ευρωζώνη είναι μια επικείμενη ύφεση, που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών της ενέργειας που τροφοδοτείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ μια ύφεση θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό, μια σύντομη και ρηχή ύφεση, όπως αναμένεται τώρα από πολλούς, δεν θα είναι αρκετή για να τεθεί υπό έλεγχο η αύξηση των τιμών χωρίς επιπλέον δράσεις από την ΕΚΤ.

«Με αυτόν τον υψηλό πληθωρισμό, η αποφυγή μιας ύφεσης θα είναι δύσκολη, ο κίνδυνος είναι σημαντικός και μια τεχνική ύφεση είναι πολύ πιθανή. Στη Λετονία, μια ύφεση είναι μέρος ενός βασικού σεναρίου», πρόσθεσε ο Kazaks.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News